Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Възраждането на Мемфис – революционерът в света на интериония дизайн

МЕМФИС

Дизайнери и артисти отново насочиха поглед към съживяването на живите цветове, геометричните форми, смелите очертания и шарки, които олицетворяват тенденциите, наложени в Мемфис течението от 80-те години на миналия век в сферата на изкуството, интериора, модата и графичния дизайн.

Какво е Мемфис?

Мемфис дизайн е влиятелен постмодерен стил, чието начало поставят базираните в Милано дизайнери в началото на 80-те от т.нар. „Мемфис дизайн колектив“ (Memphis Design Group).

Оглавен от легендарния италиански дизайнер Еторе Сотсас (1917-2007), който през 1980 г. в своя хол в жилището си в Милано събира колектив от смели дизайнери от цял ​​​​свят, обединени в желанието си да разтърсят света на дизайна и го правят. Още през 1981 г. те дебютират с 55 дизайнерски разработки с привличащ вниманието, противоречив стил на Salone del Mobile в Милано през 1981 г. Веднага след дебюта им Мемфис стилът придобива популярност по целия свят.

мемфис
снимка: hommes.studio / заглавна снимка: Wikimedia Commons

В продължение на години дизайнерите от Memphis Group създават мебели, текстил, керамика и други продукти в отчетливо постмодерен стил, който комбинира елементи, характерни за кича, арт деко и поп арт стила от 50-те години на 20 век.

Обичан или мразен, Мемфис категорично е един от най-разпознаваемите стилове от създаването си до днес

Той ставя своя категоричен почерк върху дизайна от 80-те, предизвиквайки статуквото със своя радикален подход – безстрашна смесица от стилове, комбиниране на смели цветове и противоречиви модели.

Мемфис течението се завърна като източник на вдъхновение за мултидисциплинарни дизайнери още през 2010 г., а почеркът му се открои в колекциите на влиятелни модни къщи като Christian Dior и Missoni. Смелият и несъмнено еклектичен стил сега се възражда отново – интериорни и модни дизайнери, графични артисти, режисьори и сценични дизайнери все по-често се обръщат към ярки цветни комбинации и фънки ретро елементи.

мемфис
Екипът на Memphis Group позира на леглото Masanori от Умеда Таварая, 1981 г. Studio Azzurro. Снимка: Memphis, Milano / Vitra Design Museum

Когато бях млад, всичко, за което чувахме, беше функционализъм, функционализъм, функционализъм. Но това не е достатъчно. Дизайнът също така трябва да бъде чувствен и вълнуващ.

<Еторе Сотсас>

Как да разпознаем Мемфис стила?

„Обичай и мрази едновременно“… Има някои основни характеристики, определящи Мемфис стила, сред които:

– разколебава представите за конвенционалния добър вкус

– пренебрегва преобладаващата философия на Bauhaus течението, че формата следва функцията

– силен, нахален, енергичен, игрив, невъздържан – Мемфис е съзададен да провокира емоционален отговор на заобикалящата ни среда

– използва ярки цветове в „непонятни“ на пръв поглед комбинации

– умишлено комбинира смели, противоречиви модели и форми

Столът Bel-Air, 1982 Jürgen Hans.

снимка: Vitra Design Museum

– използва обаче и прости геометрични фигури и често залага на черно-бяла графика

– всеки продукт, всяка мебел, се отличава със заоблени ръбове и извивки – използва необичайни форми вместо конвенционалните, като кръгли крака на маса например

– залага на материали като терацо и пвц ламинат в различни покрития.

мемфис
снимка: Baldiwala Edge/@baldiwala_edge – Instagram

Когато по-малкото не е повече…

И така, известен с използването на ярки неонови, основни и пастелни цветове, геометрични форми и смели, повтарящи се модели, обичан или мразен, влиянието на Мемфис стила върху интериорния дизайн и днес е безспорно. А създателите му – революционери, които се противопоставиха на семплите, прекалено изискани и сериозни стилове от 70-те години на миналия век.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

джапанди 18.04.2021

Всичко за Джапанди и как да го приложите в интериора

Джапанди! Без значение дали живеете в града, на село, в малък апартамент или просторна къща, тази година нова дизайнерска естетика […]

Прочети още
09.11.2021

Работа от разстояние – архитектурни перспективи

През март 2020 г. връхлетялата ни пандемия буквално „разчисти“ много от офис сградите и традиционните работни пространства по света, а […]

Прочети още