Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Възстановяват легендарна скулптура във Варна

скулптура

Текст и снимки: Димитър Щерев (личен архив)

Една от атракциите в Морската градина в миналото – скулптурата на муфлона в Алпинеума, ще бъде възстановена. Изработката на копие на произведението е заложена в тазгодишната Програма за паметниково, художествено пластично и монументално изграждане във Варна, която беше одобрена на заседание на постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет.

През социализма скулптурата се намираше на върха на Алпинеума в Морската градина, но по-късно изчезна. Почти не съществуват дете или тинейджър, че дори и големи хора от този период, които да нямат снимка в личния архив, качени върху бронзовото животно. През 90-те години на ХХ век от Морската градина изчезнаха множество скулптури, сред които въпросният муфлон, сърничка до бившата сграда на радио „Варна“ и пеликани.

Алпинеумът във Варна е дело на проф.д-р арх. Кръстан Каракашев – носител е на множество отличия, сред които: грамота и медал „1300 години България“, специалното отличие на САБ “Златен капител” за цялостно творчество и голям принос за развитие на специалността “Ландшафтна архитектура”/2015/, награди от Съюза на архитектите и НТС, вписан е за заслуги в Алманаха „Сто варненци на столетието“ и др.

Възстановяването на културно-историческата памет на Варна чрез поставяне на паметни знаци на бележити личности е един от акцентите в програмата за тази година. В чест на варненските опълченци ще бъде издигната паметен знак. Предвижда се също изработване на паметна плоча на писателя и преводач Петър Алипиев.

С плочи и пластични знаци Варна ще почете паметта на достойни българи, оставили диря в историята на града. В знак на признателност ще бъдат поставени плочи на Христина Хранова, първата водна спасителка в България и на Галина и Стефан Йорданови – балетния и семеен тандем с изключителни заслуги за израстването на балета в морската столица. Ще бъде увековечена паметта и на братята Найденови – оперния диригент Асен Найденов и пианист-педагога Найден Найденов.

През 2021 г. община Варна ще продължи да работи върху естетизацията на градската среда в кварталите. Предстои поставянето на скулптурата „Диалог“ на Адриана Добрева в район “Владислав Варненчик“.

скулптура Варна

Муфлонът скулптура.

 

Легендарната за варненци скулптура, която ще бъде възстановена.