Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

„Вечен календар“ на 162 години предрича война и убийства

вечен календар

„Вечен календар“ на 162 години предрича война и убийства, „падение на едно царство“, големи данъци, много неправди и несъгласия между приятели и братя през 2022 година.

Книгата „Вечен календар” от 1860 г. е издадена в Букурещ с помощта на видински учители,  търговци и занаятчии. Според предсказанието й за 2022 година „ще владее планетата Венера, със зодията на Девите, в жилището на Меркурий. Годината ще е много безплодна, гроздето или виното – малко, затова трябва навреме да се прибере. Началото на зимата – с много дъжд, средата – облачна, а накрая студена. Пролетта – дъждовита. Лятото – с големи пекове, а есента – студена, и много ще пострадат от очибол. Тая година, заради онези, които плуват по море, ще бъде много полезна. И по примечанието (бележка) Димокритово, че ще се прилучат (ще станат, ще има) много войнства, боеве, сечове и убийства велики. Царете и князете ще отегчават поданиците си с данъци големи и различни неправди. Още се величаят много лоши и нищожни човеци. Непокорство ще има от поданиците към своя си цар. И падение на едно царство. При това ще се прилучат (ще има) много прения и несъгласия между приятели и братя“. Това разкри д-р Сашка Бизеранова, етнограф във видинския регионален исторически музей / РИМ/.

Най-любопитната част от книгата „Вечен календар“ е тази с предсказанията по години.

Те са направени на база подреждането на планетите спрямо Слънцето и връзката им със зодиакалните знаци, уточнява Бизеранова пред БТА. Всеки един цикъл от предсказания е от 28 години, след което има повторяемост. Предсказанията във „Вечен календар“ са до края на 20-и век по години, след което започва новият повторяем цикъл от 28 години, като се запазва структурата на гадаене и предсказание по положението на планетите и на зодиакалните знаци, допълва етнографът

Ако съдим по изминалия януари явно предсказанията отпреди 162 г. се сбъдват.

В книгата е записано, че началото на зимата ще е с много дъжд, средата – облачна, а накрая студена, посочва Бизеранова. Предсказаниятаотпреди повече от век и половина, за първите два месеца на 2022 г. като че ли се сбъдват, а дали ще се сбъднат за следващите 10 месеца предстои да разберем, казва още етнографът.

Любопитни моменти от историята на „Вечен календар“

Книгата е издадена през 60-те години на 19-и век, когато в българските земи още няма книгопечатане. Тя е на български език, има много рисунки, щампи, орнаменти и винетки по страниците. Ценна е и с това, че има много приписки по страниците й. Книгата е с дебела кожена подвързия, малък формат – 15 х 25 см, липсват няколко страници.

Интересна е и със своето съдържание, което включва няколко раздела: исторически събития, станали в България и света, бележити дати, които всеки трябва да почита и знае – отново за България и света. В отделени раздели има: родословие, месецослов, подвижни празници, писани зодиакалните знаци и вечен календар с предсказания и др. Специално място е отделено на съновник с гадания и с обяснителни и тълкувателни бележки.

На практика „Вечен календар” представлява хронологично една енциклопедия, която е особено ценна с информацията, която носи за света и България, притежанието й е било въпрос на чест, показвало е определен социален статус и просперитет на собственика й, обяснява д-р Бизеранова.

Вечният календар е сред ценните експонати на отдел „Етнография“, съхранявани в РИМ-Видин и до момента не е проучван основно, нито е публикуван.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

01.07.2021

Шотландско село, обитавано от духове, се продава

Останките от село в Шотландия, за което местните разказват, че е обитавано от духове, е обявено за продажба. Цената, поискана […]

Прочети още
спалнята 04.11.2021

Дизайн на спалнята според зодията – съветите на астролога

Често пренебрегваме дизайна на спалнята за сметка на кухнята или хола например, където прекарваме повече време със семейството, посрещаме гостите […]

Прочети още