Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

„Вечен календар“ на 163 години ни предрича добра 2023 година

вечен календар

Българският „Вечен календар“, издаден преди 163 години, предсказва, че новата 2023 г. ще бъде плодородна. Обещава „на мъжете и жените, които се обичат, велико благополучие“, както и да няма бедстващи в моретата хора.

Годината ще бъде под влиянието на планетата Сатурн, в зодия Дева, в жилището на Меркурий, което обещава плодородие. Това разказа етнографът от РИМ-Видин д-р Сашка Бизеранова пред БТА. Според него началото на зимата ще е студено, средата – топла, а краят й – нито топъл, нито студен. Пролетта ще е студена, докато се изравни денят с нощта. Лятото ще е необичайно топло „с горещини превъзходни“, есента – ще донесе много новоднения и „много человеци ще страдат от треска-грозници“.  

В годината ще се случат „много злодейства, много крадци ще се явят“. През 2023 г. по света ще има „ боеве и смърт на велики человеци“, предсказва още Календарът.

„Вечен календар” е издаден в Букурещ през 1860 година с помощта на видински учители,  търговци и занаятчии, когато още в българските земи няма книгопечатане. В него кръгът на Слънцето означава броя на циклите. Те са 28. Първото число на месеца съответства на датата 14 по новия стил. Броенето в България от 1916 г. е по Григорианския календар, обяснява Бизеранова. 

Най-любопитната част от книгата „Вечен календар“ е тази с предсказанията по години.

Те са направени на база подреждането на планетите спрямо Слънцето и връзката им със зодиакалните знаци. Всеки един цикъл от предсказания е от 28 години, след което има повторяемост, обяснява етнографът. В книгата предсказанията са до края на 20-и век по години. След това започва новият повторяем цикъл от 28 години, като се запазва структурата на гадаене и предсказание по положението на планетите и на зодиакалните знаци.

Ако съдим по отминаващата 2022 г. явно предсказанията отпреди повече от век и половина са се сбъднали:

„Ще се прилучат (ще станат, ще има) много войнства, боеве, сечове и убийства велики. Царете и князете ще отегчават поданиците си с данъци големи и различни неправди. Още се величаят много лоши и нищожни човеци. Непокорство ще има от поданиците към своя си цар. И падение на едно царство. При това ще се прилучат (ще има) много прения и несъгласия между приятели и братя“. Това бе предсказанието за отиващата си 2022 година.

Книгата „Вечен календар“ е сред ценните експонати на отдел „Етнография“ съхранявани в РИМ-Видин. 

21.12.2022

Кой ще грабне най-желаните статуетки „Оскар“ през 2023-та?

Наградите „Оскар“ за 2023 г. ще бъдат излъчени на живо за зрителите по целия свят на 12 март. Водещ за […]

Прочети още
19.12.2022

Катар похарчи 220 млрд. долара за Световното първенство по футбол – струваше ли си?

220 милиарда долара! Това е приблизителната (минимална) сума, която Катар похарчи през последните десет години в подготовка за Световното първенство […]

Прочети още