Величието на Банята в Банкя


Сайтът за фотография, откъдето можете да си поръчате арт снимки в голям размер „Етюд-и-те на София“ получи ексклузивен достъп до новоремонтираната сграда на Банята в Банкя.

Ето какво споделят те за изживяването: „Малко неща могат да ни очароват толкова, колкото почти възстановената баня в Банкя. Сградата, която е построена преди почти 110 години, в продължение на десетилетия беше буквално оставена да се съсипва.

Построена е по проект на проф. Карл Хохедер – официален строител (в сегашно време тази титла се равнява на главен архитект) на гр. Мюнхен, с множество сгради в стил Ар Нуво и един от архитектите, оформил класическия изглед на града.

Тя е една от трите негови сгради, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия и Трансилвания, Румъния). Банята е построена за три години от 1907 до 1910 г., като за изграждането и са били вложени близо 1 милиона златни лева.

Това е първата лечебна сграда у нас, съобразена с модерните за времето си технически съоръжения. Тогава банята държи челна позиция на целия Балкански полуостров с впечатляваща архитектура и модерно вътрешно устройство.

В миналото банята е използвана от почти всички български общественици, както и от царете.“

След няколко месеца банята в Банкя, която буквално е възстановена плочка по плочка, ще отвори врати като музей с множество безценни артефакти от историята на страната от царско време.

Надяваме се и баните в Овча Купел и Горна баня скоро да бъдат възстановени по същия прекрасен начин.