Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Велики четвъртък е

четвъртък

Днес е Велики четвъртък или познат още като Чистия четвъртък. Днес вярващите ходят на църква, а с тържествени богослужения православната църква напомня за редица събития от последните дни на Исус Христос.

По традиция много вярващи, спазвали Великденския пост, се причастяват днес, на Велики четвъртък. Прави се велик маслосвет, по време на който се освещава елей. На днешното богослужение църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите самият Христос е установил светото причастие.

Според Преданието денят преди разпъването на Божия син е белязан от четири важни събития: Исус умива краката на учениците си, събира ги на Тайната вечеря и установява Светите тайнства, говори за усърдната молитва към Господа, а накрая е предателството на Юда.

Много вярващи се събират и за вечерното богослужение, което е посветено на изкупителните Христови страдания.

На Велики четвъртък се извършва и т.нар. ритуално почистване.

четвъртък
снимки: Pixabay

През цялата Страстна седмица домакинската работа е забранена. Днешният ден обаче е отреден за пълно почистване – на дома, тялото и душата.

Днес се боядисват яйцата и се замесват козунаците. А традицията повелява с първото яйце да се направи кръст на челата на децата, след това и на всички останали. Първото червено яйце се запазва и се подменя с миналогодишното (ако сте го запазили), което е престояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

И макар да изглежда лесна работа – и боядисването на яйцата, и замесването на козунаците изискват внимание и старание. И най-важното – атмсферата в дома и между семейните да бъде спокойна, без излишно бързане и напрежение.

Вижте още: