Велико Търново строи нов футболен терен

Започва и подмяната на уличното осветление в старопрестолния град


футболен терен

Велико Търново е на път да се сдобие с нов футболен терен, съобщиха от общината. Започнало е строителството на дълго чакания тренировъчен терен на мястото на бившата ледена пързалка в града.

Разположен западно от стадион „Ивайло“, изграждането му се финансира от БФС, чрез програма на ФИФА за възстановяване на стари футболни терени.

Игралното поле ще е с размер 100/64 метра, ще има естествено тревно покритие, а общата затревена площ ще бъде 105/70 м. В проекта е включено и строителство на необходимите съоръжения на техническата инфраструктура. Предвижда се също изграждане на подпорна стена, за което също са осигурени средства, макар техническото проектиране все още да не е финализирано.

Изграждането на новия футболен терен се очакваше над 10 години. През 2009 г. върху терена на бившата ледена пързалка беше учредено право на строеж, а конкурсът спечели частен инвеститор. Той обаче не се е възползва от срока в рамките на 5 години да реализира намерението. А след изтичане на законово определения срок, общината си върна стопанисването на имота с площ от 10,3 декара. Това стана през пролетта на 2015 г., когато идейно се постави и второто начало за изграждане на тренировъчното съоръжение.

Успоредно с изграждането на спортния терен започва и подмяната на уличното осветление в старопрестолния град.

улични лампи
снимка: Balint Porneczi/Getty Images

Близо 1600 лампи ще бъдат подменени със съвременно и по-икономично LED-осветление срещу близо 1 милион лева. Подмяната на лампите ще обхване най-големите квартали на града – „Бузлуджа“, „Колю Фичето“, „Зона Б“ и „Картала“. А очакваните резултати са 150% по-ефективна инсталирана мощност и намалени вредни емисии на година с еквивалент 719 тона въглероден диоксид.

Проектът се реализира по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. А дейностите включват въвеждане на нова автоматизирана система за управление на уличното осветление с двупосочен обем на данни; подмяна на съществуващите осветителни тела с LED; поставяне на нови конзоли и конструктивни елементи; използване на електроенергия от възобновяеми източници; смяна на съществуващите кабели в металните стълбове. Срокът за реализация на инвестицията е 18 месеца

Вижте още: