Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Виена – европейската столица, която защитава модела „достъпни жилища“

жилища

От години австрийската столица е пример в световен мащаб в областта на субсидираното жилищно строителство. С различни форми на финансиране във Виена се изграждат повече нови жилища, отколкото в други големи градове. Още по-голяма преднина градът печели и в областта на модернизацията – средногодишно с финансовата подкрепа на общината се санират около 10 000 жилища.

Виена защитава модела на достъпни жилища, който я превърна в изключение в Европа. А особено внимание в него се отделя на самотните родители с цел да им бъдат предоставени домове на достъпни цени, съобщава Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

За 18 месеца 383 самотни родители се сдобиват със субсидирани жилища.

През лятото на 2020 г. категорията „самотен родител“ е включена като критерий за отпускане на жилище в австрийската столица. А в периода от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г. общо 383 виенчани получават субсидирани жилища именно като самотни родители. 96% от тях са жени, а 4% – мъже. 60% от самотните родители имат едно дете,останалите – две или повече деца.

На практика, спрямо заложените критерии на Общината, около 80% от всички домакинства във Виена имат потенциална възможност да получат социално жилище. А допълнителен бонус е статутът на самотен родител, който бе въведен. По този начин самотните родители, които не притежават собствено жилище и нямат договор за наем, имат по-лесен достъп до общински и субсидирани жилища.

жилища
снимки: SUPERBLOCK фотограф: Hertha Hurnaus
Стогодишни традиции:

Масовото строителство на социални жилища във Виена започва през 1919 и 1934 г. По това време жизнената ситуация е катастрофална за много от гражданите и общината се заема с решаването на проблема. Така днес във Виена има около 1 милион жилища като 220 000 от тях са собственост на общината, а наемите са по-ниски от пазарните. Две трети от жителите на Виена обитават общинско или субсидирано от общината жилище. Осем от десет жилища в момента се финансират със средства по общинската програма за насърчаване.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

жилища 25.02.2022

Средновисокият и висок клас жилища в София поскъпват със 7% до 9%

Продажните цени на жилища ново строителство в средновисокия и висок клас през 2022 г. в София се очаква да поскъпнат […]

Прочети още

Готов е социалният блок за млади хора в Бургас. Апартаментите – модерно обзаведени

На партерния етаж на сградата отвори врати и напълно обзаведен и оборудван кризисен център. Новоизграденият студентски блок в ж.к. „Меден […]

Прочети още