ВиК дружествата няма да изпращат инкасатори по домовете


ВиК дружествата няма да изпращат инкасатори по домовете до 29 март. Това се случва по указание на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на брифинг за предприетите мерки срещу разпространението на коронавирус.

Целта е да се намалят контактите на инкасаторите с потребителите, за да се запази здравето на гражданите и служителите.

Ако се наложи удължаване на този срок, хората ще бъдат уведомени своевременно.

„За да няма спекулации потребителите трябва да знаят, че ако някой се представи за инкасатор и иска да влезе в дома ви, то той може би не е с добри намерения“, предупреди министър Аврамова.

Регионалният министър обясни, че гражданите могат да отчетат сами водомерите си и да съобщят показанията на ВиК операторите по телефон, чрез интернет или смс. Указания за начините на отчитане могат да бъдат намерени на интернет страниците на съответните дружества. ВиК операторите ще използват всички възможни начини за комуникация, за да уведомят клиентите си.

На абонатите, които не са подали отчет, ще бъдат вписвани служебни показания на база средното потребление за предходния период.

От МРРБ препоръчват, за да няма струпване на хора на касите за заплащане на сметките за вода. Да се използват алтернативни методи на плащане – чрез електронен превод или по банков път. В салоните на Български пощи същи, както и на касите на „Изи пей“ и други.

Министърът подчерта, че в помещенията с касите ще се допуска ограничен брой хора в зависимост от големината на помещението и броя на касите в него. Тези помещения ще се дезинфекцират, като служителите ще бъдат снабдени с необходимите предпазни средства.

Всички услуги, предоставяни от МРРБ, ДНСК, АГКК, както и ВиК операторите ще бъдат изпълнявани, като се препоръчва при възможност да се заложи на електронния обмен на информация, подчерта министър Аврамова.