Вила от 18-ти век в Гърция


В Южен Пелопонес има едно много специално място „Мани“, пълно с история, със сурова природна красота и архитектура, които обогатяват посетителите с незабравими преживявания.

15

„Маина“ е къща с кула, която се намира в Exo Nyfi – изоставено селище в Източно Мани с каменни кули. Построена на върха на хълм, тя гледа към маслиновите горички наоколо и морето.

13

Първоначално е издигната през 18-ти век, откъсната от пътя, с достъп само по калдъръмена пътечка, което личи по руините в градината с маслинови дръвчета, рожкови, и кактусови круши, сгушена в прегръдката на хълма. На изток, дворът достига до кула от 16-ти век, исторически паметник, а по-нататък има византийска църква със стенописи от 12-ти век.

14

Изискванията към дизайна са за минимално обновяване на къщата и превръщането ѝ във вила за почивка, запазвайки духа на мястото. Проектът на Z-level Architecture е отправна точка за срещата с природните и културни богатства на Мани, за да може да се представят традиционните селища в района и да бъдат върнати към живот, след като са били изоставени с течение на времето.

12

Предизвикателството в процеса на проектиране е да се създаде двустранна връзка между сградата и историческия ѝ фон и как да изпъкне къщата сред останалите в селото.

2

Пълната липса на инфраструктура – достъп, вода,електричество и сметосъбиране, прави задължителни самозадоволяването на потребностите, екологичното управление и биоклиматичния дизайн, което върви заедно с традиционните методи за справяне с бедността и се фокусира само върху важните неща. Проектирането на всеки етап се води от ограничения капацитет на строителството. Трудният достъп означава, че трябва да се използват местните ресурси.

1

Маина е проектирана като местните селски къщи, описани в района на Мани, за да се вписва сред останалите постройки наоколо. В оформянето на външните площи е заложено на изразни средства, които създават интензивна връзка с околността и новото предназначение на сградата.

6

Сградата е с дълъг и тесен обе, който се разгръща перпендикулярно ма топографските контури на хълма с изглед към морето на изток. Има 2 нива с обща площ 88 кв. м.

9

 

Старата сграда се продължава от нова пристройка, която също е дълъг и тесен обем и осигурява още 62 кв. м. Трите нива са отворени към естествената светлина и вентилация в горещите лета на Мани.

11

Има възможност двете части на вилата да се ползват заедно или поотделно, като спокойно могат да побере 10-на човека. Всяко ниво има отделен вход, проектиран индивидуално в зависимост от слънчевата светлина и ландшафта.

4

57

10

Сниммки: Babis Louzidis