Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Вила Павлович: Животът може да е чудо

Ако сте гледали „Животът е чудо“ (2004) – един от великолепните филми на Емир Кустурица, най-вероятно, ако не районът, то поне пейзажът, в който се простира монолитната каменна структура на Вила Павлович ви е познат. 🙂

Става въпрос за приказния Златибор в съседна Сърбия – градът, разположен в планинския район, част от Динарите, който е и един от най-посещаваните както от сръбски, така и от чуждестранни туристи. Наистина райско място, което до преди години се смяташе за района с най-чистия въздух. Не случайно е било и едно от любимите места за почивка на самия Тито.

Именно в предградията на Златибор, белградското архитектурно студио, основано от архитектите Снежана Веснич, Владимир Миленкович и Татяна Стратимирович, проектират тази впечатляваща каменна структура с компактен обем и заоблени краища за свой дългогодишен клиент – семейство Павлович, които са и собственици на местната фабрика за текстил.

Вила Павлович „насочва поглед“ към природата и само визуално „загърбва“ съществуващата градска среда, с която сградата е свързана инфраструктурно.

Идеята на дизайна е вилата да се скрие възможно най-много от зоната зад нея, където има други сгради. Но същевременно да се отвори към пейзажа отпред, където първоначално е планиран дълг, но тесен 50-метров басейн. И въпреки че така и не е изграден, неговото „възможно присъствие“ определя геометрията на сградата. А неслучилият се басейн е заместен от няколко външни съоръжения, сред които – дървена пергола с кът за барбекю и голяма маса за събирания.

Като уникален материал за фасадната облицовка е използван камък от местна кариера, който засилва монолитния вид на сградата и я доближава напълно до пейзажа.

Интериорното пространство от своя страна е в ярък контраст с очевидното еднообразие на екстериорния дизайн.

Централната част на кухнята и хола е по-остъклена и топла благодарение на приложените дървените ферми. А спалните и баните са решени с открит бетон. Така, според архитектите, вътрешността на вилата предлага линейно кинематографично изживяване в поредица от сдържани пространства.

Бягство през уикенда

Целта на Вила Павлович е да предложи идеално убежище от шума и надпреварата с времето в ежедневието на градската среда. И я постига. При това – без да превръща района в шумна туристическа дестинация, за каквото си мечтаят главните герои от филма на Кустурица. 🙂

Според архитект Веснич, която е и асистент в Архитектурния факултет на Белградския университет, проектът е „щрих в пейзажа, който, е очевидно толкова прост, колкото и крайният му резултат, изследващ екологията на модерния обитател в селска среда. Изоставяйки всичко, което представлява една планинска хижа, това е архитектура, която едва се вписва в пейзажа, тихо предлагайки истински лукс”.

Проект: Вила Павлович

Реализация: Архитектурно студио NEO Arhitekti /Белград/

Снимки и информация: NEO arhitekti фотограф: Relja Ivanić

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

30.05.2022

Синьото бижу на Ив Сен Лоран в Маракеш – вила „Оазис“

Ив Сен Лоран: В Мароко разбрах, че гамата от цветове, които използвам, е тази на мароканските плочки, на джелабите, на […]

Прочети още
31.08.2021

С минимализъм в сърцето: Разкошна вила в Истанбул

От сърцето на Истанбул, с поглед, насочен към Босфора, примамливо ни намига Ulus House. Разположена в престижния жилищен район Улус, […]

Прочети още