Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Вили Лилков: Княжеската градина е по-скъпа и по-ценна от паметника на Съветската армия

„Паметникът на Съветската армия буквално е умъртвил едно огромно пространство около себе си. Но Княжеската градина е по-скъпа и по-ценна от „този строеж“ – на паметника на Съветската армия. Тя трябва да бъде разглеждана не като квартална градинка, а като развиваща се заедно с устрема на София да се присъедини към европейските столици, прекъснат през 1954 година“.

Това заяви политикът и историк Вили Лилков на дискусия за съдбата на Княжеската градина, организирана от него, от писателя и общественик Захари Карабашлиев и от философа и журналист Тони Николов. Дискусията се състоя в Съюза на архитектите. На нея присъстваха още главният архитект на София Здравко Здравков; Трайчо Трайков, кмет на район „Средец“; председателят на комисията по култура към СОС Малина Едрева; бивши и настоящи общински съветници, представители на неправителствени организации, общественици и граждани. 

Вили Лилков припомни, че мястото преди 1880 г. е било известно като Стамболова ливада и се е намирало извън пределите на града.

Там са се организирали ледени пързалки, посочи историкът. След 1880 г. княз Батенберг решава да я превърне в градска градина. През 1887 г. Фердиданд решава да създаде там Ботаническа градина, а по-късно и зоопарк. През 1903 г., Георги Фингов, архитект, майстор на сецесиона, изработва красивите каменни стълбове, с които е оградена Княжеската градина. По време на Втората световна война там е позиционирана съветска зенитна батарея, а след това е издигнат и паметникът на съветската армия. 

Княжеската градина е по-скъпа и по-ценна от паметника на Съветската армия.

снимка: Вили Лилков, Фейсбук

„СОС взема решение за премахване на паметника още през 1993 г., но то и до днес не е изпълнено“.

Това припомни на свой Малина Едрева. Според нея държавата трябва да вземе политическото решение за съдбата на паметника. Тя припомни многократните усилия на Столичната община за получаване на становище от Министерството на културата по казуса. Поискали сме и от областния управител да се произнесе и да предложи стъпки и решения, каза Едрева. 

Главният архитект на София Здравков припомни, че в Княжеската градина има два частни имота, които доскоро се ползваха като паркинги. Като първа задача, по думите му, е връщането им на Столичната община. Според главният архитект Княжеската градина не се посещава от много хора, защото няма какво да ги задържи там. И припомни също, че решението за градината е конкурс, в който да се включат авторитетни архитекти от чужбина. Само така според Здравков ще се изгради цялостна концепция за пространството.

Към това мнение се присъедини и Трайчо Трайков. „Градината си върна името, но не си върна духа“, заяви той и предложи да се обоснове искане от страна на Столична община до областния управител на София паметникът на Съветската армия да бъде деактуван като държавна собственост и да стане собственост на Столичната община.

Участниците в дискусията обаче, предимно общественици с десни възгледи, се обявиха категорично против организирането на конкурс преди държавата да се е произнесла за премахването на монумента, предаде БТА.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
средец 08.03.2022

Всички мерки за Паметника на съветската армия трябва да се консултират с Русия

Областната управа на София област представи становище относно Паметника на Съветската армия. От там напомнят, че съгласно чл. 14 от […]

Прочети още
31.10.2022

Борисовата градина се раздели с „Веселото село“

Столична община стартира принудителното премахване на незаконните постройки – след разчистването им още 7,5 дка ще станат част от парка […]

Прочети още