Всичко ново е добре запазено старо! Пандемията Covid-19  вдъхна нов живот на винените прозорци в Италия от времето на чумната епидемия през 17 век.

Винените прозорци в Италия – старо решение за нова пандемия!


винените прозорци

Историята се повтаря… Винените прозорци на Флоренция, използвани през 17 век, като безопасен начин за продажба на вино по време на бубонната чума, отново са отворениЯсно е, че концепцията за социално дистанциране не е ново решение. И 400 години по-късно една доказала се във времето традиция за обслужване на клиентите по време на пандемия отново е актуална.

Сега кафенетата и ресторантите в тосканската столица ги използват отново като модел за безопасно обслужване на клиентите си.

В ляво – от култовата джелатерия Vivoli сервират емблематичния си сладолед през винен прозорец. Други използват прозорците според първоначалното им предназначение – за вино!

През 17 век централна и северна Италия преживява поредица от смъртоносни огнища на бубонна чума. За да се предотврати разпространението й, производителите на вино започват да продават стоката си през малки сводести отвори в стените на винарните и домовете си, които по-късно стават известни като винените прозорци.

Те предавали бутилката с вино през прозореца на клиента, но без да взимат парите директно в ръцете си. Вместо това подавали метален съд, в който клиентът поставял монетите. А преди да ги вземе, продавачът ги дезинфекцирал с оцет.”, разказват отBuchette del Vino” – италианската асоциация на винените прозорци, насочена към проучване и популяризиране на уникалните исторически отвори. За да се ограничат максиално социалните контакти, клиентите можели или да си закупят цяла бутилка вино, или да напълнят в собствена през дълга метална фуния, продължават разказа от асоциацията.

Днес през винените прозорци, освен вино, се сервират сладолед, кафе, коктейли или храна за вкъщи.

Флорентинския ресторант Babae предлага през прозореца си различни напитки и храна за вкъщи. Тук обаче можете да се насладите и на традиционния „Винен час“ всеки ден от 19 до 20 ч.

Пандемията, която връхлетя света през 2020 г., се превърна в повод малките прозорчета, издълбани някога в бетонните стени на старите къщи, отново да отворят. Ресторантите и магазините, които имаха в наследство своите сводести прозорчето, отново ги използват, за да осигурят безопасно обслужване на клиентите.

Стари традиции в ново време… Снимка: Tiziana FABI / AFP

Според “Buchette del Vino” във Флоренция отново са отворени над 200 винени прозорци.

Има и още много, които остават зазидани, но лесно се разпознават по характерната си форма. Най-често представляват малки сводести отвори, високи около 30 см и широки около 20 см. Обикновено са разположени близо до входната врата на старите масивни постройки – бивши дворци и благороднически домове, често на нивото на очите или под тях.

Разхождайки се из Флоренция, със сигурност ще откриете много от сводестите прозорчета. Снимка: ©Getty Images

Сред местата, откъдето през винен прозорец и днес можете да си поръчате вкусен сладолед например, е култовата джелатерия Vivoli, която е там от 1929 г. Тосканският ресторант Osteria delle Brache (на заглавната снимка) също е сред предпочитаните локации от местните, тук се сервират едни от най-добрите коктейли Аперол шприц. А ресторант Babae използва своя винен прозорец още много преди пандемията от коронавирус – предлагайки на клиентите си чаша вино, която могат да изпият и навън в т.нар. l’ora della Buchetta или часа за винен прозорец всеки ден от 19:00 до 20:00).

Дистанция и безопасно обслужване… Виненият прозорец на Vivoli. Снимка: Sylvia Poggioli/NPR. 

източник: afar.com

Вижте още: 

Църква стана луксозен апартамент в Тоскана

 

Виждали ли сте луксозна къща на дърво?