Виновни до доказване на противното. Какво се случва с Лилана и Skiller?


Автор: Лина Георгиева

Ареста на певицата Лилана (Лиляна Деянова) и брат й, бийтбоксърът Skiller (Александър Деянов), дойде като изненада за света на шоубизнеса и приятелските кръгове на двамата. Първоначално объркването за арестите бе голямо и не ставаше ясно точно по какви обвинения са задържани те. Малко по-късно се разбра, че става дума за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентоспособност“. Според обвиняемите „кухи фирми“ са купували софтуер от съмнителни търговци. Претърсени са офиси и се води разследване за злоупотреби, които датират още от 2016 г.

Междувременно веднага се появиха и слуховете за връзка и партньорство на певицата с известния бизнесмен Васил Божков, който от месеци е издирван от българските власти. Но точно тогава, когато случаят започна да придобива някаква яснота и да се разбира, че всъщност целта на операцията е именно Васил Божков, в социалните мрежи изплува клип, който предизвика още по-голямо объркване.

От проведено интервю с Лилана и нейният партньор Мартин Димитров, става ясно, че те са сигнализирали Европейската комисия срещу Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за монопол и недобросъвестни практики. Двамата са искали да продават електронни винетки и тол такси чрез мобилно приложение.

Справка на Btv показва, че фирмата им „Нованор“ печели проект през 2017 г. за „внедряване на интелигентно софтуерно решение за автоматично идентифициране на проблеми по пътната мрежа“. Според адвоката на Лилана, Николай Хаджигенов, изплатените суми по проекта са одитирани като дори АПИ са извършили проверка и не са установени нарушения.

И така се оказва, че човек, който сезира ЕК за нарушения и злоупотреби всъщност става обвиняем в кражба на евросредства? Но проблемите около Лилана не свършват до там. Нейният брат също е обект на разследване, а там нещата са още по-неясни. Александър винаги е бил познат като скромно, добродушно момче, чийто интерес лежи само и единствено в музиката. Справка с неговата официална фейсбук страница показва, че през последните месеци той е бил на турне с „Мистерията на българските гласове“ и е активен участник на музикалната сцена. Той също така е собственик на СКИЛЪР ЕООД и има спечелен проект за иновативна “Платформа за бийтбокс обучение и музикална бийтбокс транскрипция – BTL”.

Според адвокатът на семейството всичко по този проект е законно.

„Единствената му вина е, че е брат на сестра си. Аз до вчера подозирах, че проблемът се нарича Васил Божков. Вече съм убеден, че е така“, коментира адвокат Хаджигенов.

Александър е пуснат срещу гаранция от 100 000 лева, а сестра му остава в ареста. Разследването продължава. Вчера са обискирани офиси свързани с фирмата на Лилана, откъдето е иззета специализирана техника и документи. Разследващите дори разпространиха снимки до медиите, с които твърдят, че техниката служи за подслушване и засичане на радио честоти. Бърза справка с експерти направена от Дневник, всъщност показва, че техниката е стара и е по-скоро подходяща за любители, защото не може да засича съвременни подслушващи устройства. Притежанието и употребата на такова устройство не е незаконна.

От снимките също се вижда и скенер, с който се откриват  радиопредаватели с явната идея да бъдат откривани подслушващи устройства. Никоя от снимките не показва устройство, което да подсказва, че става дума за подслушване, както бе разпространено до медиите и отразено в някои от тях.

Днес вече Лилана е с променени обвинения, които според адвоката й, ще са по-тежки от първоначалните. Не е ясно какви са те.

Александър е със съсипана репутация и обжалва поисканата му гаранция, която е в абсурден размер за човек, който изкарва прехраната си с музика. Неговата вина? Недоказана към момента. Освен, че е брат на сестра си…