Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Влагат над 1 милион лева за уличното осветление във Враца

Враца

Общо 1 125 217 лева ще бъдат вложени по проект в първия етап на рехабилитацията и модернизацията на уличното осветление във Враца.

Кметът на града Калин Каменов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха договора за първа фаза от подмяната на уличното осветление в града. На събитието присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Проектът за първата фаза обновяване на уличното осветление във Враца ще се изпълнява с безвъзмездната финансова подкрепа на Механизма на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г. „Враца е една от 20-те класирани от общо 107 кандидатствали общини.“, каза министър Теменужка Петкова. Тя подчерта, че процедурата за рехабилитация и модернизация на уличното осветление е насочена към повишаване на енергийната ефективност, намаляване на разходите на общините и подобряване на условията на живот на хората в тях.

Реконструкцията на осветителните тела ще започне от булевардите и ключовите пътни артерии в града. Дейностите са планирани въз основна на цялостно енергийно обследване.

Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца. Следващата седмица ще бъде открита обществена поръчка за изпълнение на предвидените дейности. 

враца

„В рамките на проекта ще подменим 927 осветителни тела, като новите съоръжения ще са LED. Успоредно с това ще бъдат монтирани и 380 броя соларни лампи за тротоарните пространства в града“, уточни кметът Каменов.

По проекта е предвидено и внедряването на интелигентна система за управление на уличното осветление. Тя ще позволи регулиране на мощността на всяко едно осветително тяло, в зависимост от трафика.

Първата фаза на дейностите включва зоните, с най-голяма натовареност на движението. Това са участъци от булевардите „Демокрация“, „Мито Орозов“, „България“ и „Втори юни“. Също и улиците – „Екзарх Йосиф“, „Стоян Заимов“, „Околчица“, „Братя Миладинови“ и „Стоян Даскалов“.

Във втората фаза на проекта ще бъде модернизирано осветлението по вътрешнокварталните улици.

Предложението се финансира по процедура на Норвежкия механизъм – „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“, където партньор на Община Враца е Норск Енерджи.

Вижте още: