Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Влакът на Тиери Гоген – новата G-точка за милионери?

Френският дизайнер Тиери Гоген, известен с работата си по проектирането на суперяхти като неповторимата „Венера“ на Стив Джобс, например, този път насочи вниманието си към сушата и по-конкретно – към железопътния транспорт :).

Наскоро дизайнерът представи своя пилотен (за ж.п. транспорта) проект – G Train. И с това определено вдигна много, много високо летвата пред традиционните превозни средства, символизиращи лукса, а именно – самолетите и суперяхтите.

G Train е концептуален проект за 400-метров луксозен, супер интелигентен и целия от стъкло влак. При това – предназначен за лична употреба, т.е. за един собственик. Иначе казано – ако искат наистина да се покажат като супер сноби, милионерите на новото време ще трябва да си купят влак, а не самолет, яхта или някое Bugatti Veyron например.

Сравнението на G Train, което мнозина направиха, със „замък на колела“ също не е пресилено.

Концепцията определно отговаря на представите за луксозно имение – има впечатляващ основен апартамент за собственика, фитнес зала, СПА център, стаи за гости, дневни зони и дори гараж за автомобили на борда.

Всеки вагон е изработен от стъкло, което променя цвета си, представя уникални гледки и сцени, подобно на „живи“ тапети, и може да премине от прозрачен към непрозрачен вариант. Снимки: Thierry Gaugain

Комбинация между дизайн, лукс и най-добрите технологии – проектът предвижда влакът да развива до 160 км/час. А капацитетът му е планиран за до 18 пътници. Освен това 14-те вагона в композицията ще могат да се разделят на две части, трансформирайки се в две по-малки превозни средства на релси.

„Собственикът, който си представяме, е човек, който е наясно с уникалността на този влак. Този, който разбира, че не говорим просто за транспорт. Става въпрос за пътуването, а не колко бързо се стига от точка А до точка Б“. Това коментира самият Гоген при представянето на G Train пред обществеността.

Той самият усеща, че за всеки човек днес пътуването е много по-фокусирано върху скоростта, отколкото върху преживяването. И именно в това вижда и същинския потенциал на G Train като нов вид транспорт, при който хората на борда могат да се забавляват също толкова, та ако не и повече, по пътя до избраната от тях дестинация.

СнимкиThierry Gaugain

По предварителни данни за първия G Train бъдещият собственик ще трябва да приготви около 350 милиона долара. Освен това, той трябва да е поне „толкова луд, колкото съм и аз“, за да се качи на борда и да превърне пътуването в преживяване извън скоростта. Това коментира Тиери Гоген пред CNN.

Ще бъде ли G Train новата G-точка за днешните милионери… само времето ще покаже! Към момента интерес от страна на клиент все още липсва. Дизайнър прави намек, че докато е работил над проекта си е мислил за Лорън Пауъл Джобс – вдовицата на Стив Джобс, но тя дали би се замислила над идеята да се превърне в първия собственик на луксозния супервлак, все още не е ясно…

G Train е проект за пътуването като преживяване, а не за скоростта като начин на придвижване… Снимки:  Thierry Gaugain

 Снимки: Thierry Gaugain
14.07.2021

Дизайнът на тази суперяхта е вдъхновен от „Междузвездни войни“

Estrella Superyacht е всичко онова, за което един суперфен на „Междузвездни войни“ си мечтае – качвайки се на борда на […]

Прочети още
21.05.2018

Да се возиш в най-луксозния влак на света

Някои пътувания включват много предварително планиране. Едно пътуване със „Седемте звезди“, първият луксозен влак за спане в Япония, изисква планиране […]

Прочети още