Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Внедряват система за производство на зелена енергия в най-голямата детска градина в България

Столичната община внедрява система за производство на „зелена“ енергия и „умни“ комунални услуги в най-голямата детска градина в България.

Проектите са  част от Програмата „Пясъчник за иновации“ и се реализират на територията на ДГ № 76 „Сърничка“,  в столичния квартал „Младост IV“.

В момента на покрива на детската градина се монтират соларните панели. Проектът за „умни“ комунални услуги и оптимизиране на разходите е насочен към повишаване на енергийна ефективност . Той включва производство на „зелена“ енергия за собствено потребление и дистанционен енергиен мониторинг. Целта е да се покаже как детските градини могат сами да произвеждат т.нар. „зелена“ енергия от слънцето за задоволяване на собствените си нужди и да контролират разходите си за електроенергия и вода дистанционно.

С новата фотоволтаична система детската градина ще може да си произвежда по екологичен начин до 30% от необходимата електроенергия.

По този начин ще спестява до 15 хиляди киловатчаса годишно като очакваното намаляване на емисиите СО2 възлиза на 11,97 тона годишно. „Само от спестените средства инвестицията би следвало да  се изплати за около 8 години“. Това посочи още зам.-кметът Генчо Керезов в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова по време на проверката за изпълнение на дейностите.

Пилотните проекта са резултат от желанието да се тестват и валидират решения, които могат  да подобряват градската среда, допълват от СО. „Точно както един инвестиционен фонд инвестира в различни компании с цел да се развиват и търсят капиталова възращаемост, ние възприехме същия модел на работа, само че търсим висок обществен ефект“, каза още зам.-кметът Керезов.

В 20-те групи на детската градина се монтират и устройства, които измерват и показват качеството на въздуха.

зелена енергия
Зам.-кметът Керезов тества електронното „канарче“.

Устройството, т.нар. електронно „канарче“, има индикатори за относителната влажност на въздуха, въглеродния диоксид и за наличието на фини прахови частици. То ще помага както на персонала като им подава информация за състоянието на въздуха в спалните и занималните, така и за изграждането на навици и отношение към околната среда  на децата.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
06.07.2021

Защо въглеродният данък е най-ефективният ценови сигнал за строителния сектор в ЕС?

Въглеродният данък, използван за отопление на европейските сгради, е най-ефективният ценови сигнал за декарбонизация на европейския сграден фонд, който отчаяно […]

Прочети още
строителство 05.07.2021

Новите „зелени“ технологии в китайското строителство и архитектурата

Иновативните екологични технологии навлизат все повече в китайското строителство и архитектура. А последните новости бяха представени от близо 500 компании […]

Прочети още