Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Водна кула в наследство – 5 архитектурни адаптации

Какво да правим с водните кули и имат ли те стойност у нас са въпроси, чиито еднозначни (и положително конструктивни) отговори липсват. За съжаление често повод за публикации, свързани с една или друга водна кула в България, оставена ни в наследство, са свързани с тяхната тотална разруха. И по-рядко – с новини за реалната им реставрация и подобаваща на новото време трансформация. Като изключим Водонапорната кула в столичния квартал „Лозенец“ и една-две кули в страната, за които има идеи да бъдат възстановени, но без реални резултати, темата се изчерпва до това – водните кули в България са забравени!

Да имаш водна кула в наследство може да бъде изключително ценно. Защото, дори да изключим изначалното им предназначение, тези красиви архитектурни постижения могат да се трансформират в почти всичко, за което се сетите – от модерен дом, през арт център до хотел или ваканционен имот. Поне това показва практиката на архитектите по света. Вижте!

Chateau d’eau. Фотограф: Andreas Meichsner

Chateau d’eau – Замъкът на водата

Стара 30-метрова водна кула в Белгия, строена между 1938 и 1941 г., е превърната в модерен дом. Трансформацията е работа на архитект Мауро Бригам от Bham Design Studio.

Имотът предлага всички удобства на типична къща, от спалня и баня, до дневни зони и складови помещения , та чак до завидна панорамна тераса на покрива. Така 6-етажната структурасе превръща в дом-мечта, оборудван с най-новите ИТ технологии, на семейство ентусиасти.

снимка: BHAM Design Studio
снимка: BHAM Design Studio
снимка: BHAM Design Studio

Водна кула Wasserturm Prenzlauer Berg – мини хотелче с голяма история

Това е най-старата водна кула в Берлин, въведена в експлоатация през 1877 г. и снабдявала района с вода до 1952 г. По исторически данни проектът на кулата е дело на англичанин на име Хенри Гил, а строителството е реализирано от English Waterworks Company. Друга любопитна част от историята е, че през 1933 г. националистите превръщат едно машинните халета – Maschinenhaus I , в първия концентрационен лагер на нацистите. А друго – Maschinenhaus II, в общежитие. Днес на мястото може да се види мемориалната стена. През 1937 година целият район е преустроен в обществен парк.

В ново време, след майсторска реставрация, опирайки се на интересната си история, кулата е превърната в малък хотел. Ваканционните апартаменти тук са доста търсени, не само заради историята на кулата, но и поради факта, че са на атрактивна локация с достъпен наем. Тук се помещава и сценично пространство за организиране на различни събития и представления, както и галерия, в която са изложени произведения на художника Макс Истли. На мястото на Maschinenhaus I пък е изградена детска площадка.

снимка: industriekultur.berlin
снимка: Airbnb
Водна кула Appleton – ваканционен дом в съседство на кралицата

Неовизантийската кула от червена тухла, по проект на строителните инженери Робърт Ролинсън и Джеймс Мансерг, разположена на в близост до кралското имение Сандрингам в графство Норфолк, датира от 1870-те години. Век по-късно, след отдаването на сградата под наем на The Landmark Trust, архитектите Майкъл и Шийла Гууч я превръщат в пленителен ваканционен дом. Една от впечатляващите намеси на архитектите безспорно е разширеното вътрешно стълбище. Така от години старата водна кула, вместо да тъне в разруха, предлага кралски лукс със зашеметяваща гледка към заобикалящата природа на разумни цени за всеки, решил да прекара ваканцията си близо до Нейно величество кралицата.

водна кула
снимка: The Landmark Trust
снимка: The Landmark Trust
снимка: The Landmark Trust

Водната кула, чието име трудно произнасяме – Nagyerdei Víztorony, е превърната в търговски център и място за забавления

Издигната през 1913 г., тази все още действаща водна кула в Дебрецен, Унгария, наскоро разшири възможностите си. С професионалната намеса на архитектите Золтан Дьорфи и Роберт Новак, сега функционира и като бар, кафене, магазин и галерия. Има страхотна панорамна тераса на върка, а на нея – и стена за катерене.

фотограф: Zsolt Batár
фотограф: Zsolt Batár
снимка: Nagyerdei Víztorony
снимка: Nagyerdei Víztorony
Водна кула в Източен Ню Йорк – Tank House или как да разширим жилището си

Преди няколко години ентусиазиран нюйоркчанин решава да разшири апартамента си, разположен на последния етаж на жилищна сграда в Източен Ню Йорк, като за целта купува малката водна кула, позиционирана покрива на сградата. За преустройството наема архитектите от Messana O’Rorke Architects със задачата да превърнат кулата в „градско убежище“. В пространство за четене, почивка и слушане на музика.

Огромният чугунен резервоар, заемаш вътрешната страна на кръглата структура, е изрязан, отваряйки пълния й обем. Към покрива пък е добавена капандура, осигуряваща достатъчно светлина вътре. Достъпът до кулата е посредством вита стълба от апартамента на собственика.

водна кула
снимка: Messana O’Rorke Architects
снимка: Messana O’Rorke Architects
снимка: Messana O’Rorke Architects
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
сгради 15.04.2022

Красивите също плачат… 20 спиращи дъха изоставени сгради

Красиви, спиращи дъха сгради – величествени образци на архитектурата, могат да се намерят във всяка епоха – от най-древни времена […]

Прочети още
Джей Балвин 12.04.2022

Джей Балвин: Този дом е моята душа

Не всеки ден човек може да влезе в дома на звезда от ранга на Джей Балвин (J Balvin). Днес обаче […]

Прочети още