Впечатляващ дом изграден от семейство, желаещо да види света


Тенденцията за мънички къщи е започнала от хора, които искат дом, но все още усещат нуждата от свобода да пътуват. Семейството на Бела, Спенсър и дъщерята им Ешър може да се наслаждава на минималистичен живот докато едновременно открива света, когато им се пътува. Освен това, техният мъничък дом на колелца е толкова функционален, колкото и красив и разполага с всичките удобства на обикновена къща.

Бела и Спенсър за първи път са разбрали за концепцията на живот в мъничка къща по време на медения им месец, когато са се настанили за няколко дена сред природата в очарователна малка вила в Апалачия. Преживяването е останало в тях години наред, даже и след като обитават малък апартамент в Редвуд Сити с огромния наем от 2300 долара.

В търсене на по-добър живот, който да им позволи да пътуват заедно с новия член на семейството, бебето Ешър, двойката е решила да се захване с „направи си сам“ проект и да си построят дом. След като са намерили идеалното място в планините на Санта Круз, Калифорния, те започнали да изграждат мъничкия дом на мечтите си.

Вместо да се концентрират върху ограничените квадратни метри, двойката е решила да подхожда към всяко дизайнерско решение с пространствена осъзнатост и с фоку върху функционалността. Това им е позволило да създадат практични и персонализирани пространства, които най-добре отговарят на техните собствени нужди като семейство.

Завършеният мъничък дом на колелца разполага с обширна външна тераса с комфортна зона за отдих, трапезария и барбекю. Семейството прекарва доста време на терасата, където могат да се наслаждават на гледките и свежия планински въздух.

 

Входът е през стъклена врата, която се отваря вертикално и свързва вътрешната част на къщата с терасата. Интериорният план е проектиран с девет отличителни зони за живеене, всяка една от тях отделна от другите, или с разлика в нивото (със стълби) или с някаква преграда (стъклена врата, перде или хартия). Тази стратегия придава отчетливо предназначение на всяко пространство.

Приземното ниво разполага с хол и трапезария с висока маса, от която се гледа през прозореца към пейзажа. Напълно оборудваната кухня с поразителна медна полу-стена е издигната от земята с късо стълбище, което се плъзга от стената, създавайки място за съхранение. Зад кухнята е главната спалня, която подобно на останалата част от къщата се възползва от изобилие от естествена светлина. Леглото е изградено на хидравлична система, която му позволява да се сгъва, разкривайки повече място за съхранение отдолу.

От другата страна на дома, просторната баня с компостна тоалетна разполага с прекрасна душ-кабина. Над това пространство се намира таван във форма на L, достъпен със стълба. Този горен етаж има две различни пространства: допълнителна спалня и място за съхранение.

 

Източник: www.inhabitat.com
Снимки: Bela Fishbeyn, Ryan Tuttle
research symptoms