Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Връчиха на арх. Балкришна Доши кралския златен медал за архитектура RIBA 2022

Балкришна Доши беше официално награден с кралския златен медал за архитектура за 2022 г. от президента на RIBA Саймън Олфорд. Официалната церемония по награждаването се състоя на 15 юни. Събитието бе съпроводено от виртуален празник, излъчван на живо от студиото на Балкришна Доши в Ахмедабад, Индия и централата на RIBA в Лондон, Великобритания. Дигиталното събитие отдаде почит към заслужили архитекти от цял ​​свят, включително Франк Гери, Алваро Сиза и Бенедета Талиабуе.

Предоставена от Кралския институт на британските архитекти, от името на Нейно Величество Кралицата, годишната награда се „дава на лице или група хора, които са оказали значително влияние пряко или косвено върху развитието на архитектурата“.

Архитект Доши: Новатор, модернист и традиционалист едновременно…

Основна фигура в оформянето на архитектурата на Индия и прилежащите й региони, известен най-вече със своите визионерски проекти за градско планиране и социални жилища, архитект Доши „комбинира новаторския модернизъм с народния език“, докато неговите сгради се „характеризират от дълбоката оценка на традициите на индийската архитектура, климат, местна култура и занаяти”.

Със 70-годишната си кариера като архитект, с над 100 реализирани проекта и с приноса си към работата образованието, Балкришна Доши е международно признат от световната архитектурна общност за прииноса си към архитектурната сцена. Все още практикуващ архитект, макар и надхвърлил 90-те, той „остава толкова плодовит, колкото и вдъхновяващ“, казват от Комитета по награждаването на RIBA за 2022 г.

Aranya Low Cost Housing, Индор, Индия. Снимка: Фондация Vastushilpa. Фотограф: ©John Panicker

„Аз съм приятно изненадан и дълбоко смирен да получа Кралския златен медал от английската кралица /…/. Бих искал да изразя сърдечната си благодарност към жена ми, дъщерите ми и най-важното – към моя екип и сътрудниците в моето студио Sangath“, каза по време на награждаването арх. Доши.

доши
Архитект Балкришна Доши с кралския златен медал за архитектура RIBA 2022. Снимки и източник: RIBA

Припомняме, че арх. Доши бе обявен като носител на тазгодишния златен медал в края на 2021 г. Три години по-рано, през 2018 г., Балкришна Доши получи и друго престижно отличие, а именно – наградата Pritzker.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

архитект Доши 02.01.2022

Индийският архитект Доши печели Кралския златен медал за архитектура – RIBA 2022

Със 70-годишната си практика, 94-годишният Балкришна Доши е вдъхновил поколения архитекти чрез своята възхитително целенасочена архитектура Кралският институт на британските […]

Прочети още