Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Връчиха наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата

С архитектурната награда тази година бе отличен архитект Агоп Каракашян.

В Деня на София, на 17 септември, връчиха наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Официалната церемония се състоя в Софийската градска художествена галерия.

Ето и отличените:
Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура получи Анжел Вагенщайн.

Наградата поднесе кметът на София Йорданка Фандъкова с думите: „Днес отличаваме постиженията в областта на културата, защото талантът и духовността създават един град неповторим и уникален. Творците ни вдъхновяват. Творец с голяма дарба е и носителят на Специалната награда на София за цялостен принос тази година. Това е човек, написал 52 сценария за филми, име в световното кино, наречен „великан на духа“, известен като „световен интелектуалец“. Наградата прие Жаклин Вагенщайн – внучка на твореца.

Жаклин Вагенщайн и Йорданка Фандъкова

„Наградата на журито“ бе поделена между диригента и директор на Софийска Найден Тодоров и Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

„Много трудна беше работата на журито да направи своя избор сред хора, които заслужават да бъдат отличени! Толкова ни беше трудно, че решихме да дадем две награди. Първата е за един любим на София човек, който с работата си я променя, вкарва в нея класа, не само защото се грижи за класическата музика, а защото носи тази класа“, каза заместник-кметът Мирослав Боршош.

Найден Тодоров и Мирослав Боршош

„Втората награда е за Топлоцентрала, но знайте, че не се самонаграждаваме! Но изтъкваме, защото значението на подобно място е огромно за града! Без невероятната воля на кмета на града Йорданка Фандъкова – нямаше да я има „Топлоцентрала“! В тежки времена, в няколко години на криза, тя беше настоятелна и предвидените средства бяха запазени за създаването на това изключително място! Без почти майчината грижа на Малина Едрева, това място нямаше да се появи! Без подкрепата на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който водеше битките за бюджета, също нямаше да го има това място! В последната една година и половина и аз упорито работих, за да я има „Топлоцентрала“. Помня каква борба съм водил за първото подобно място преди осем-девет години – ДНК – и колко важно се оказа то за сектора, знам и какво представлява „Топлоцентрала“ в пълния си блясък. Награждаваме архитектите, на които дължим формата на „Топлоцентрала“, както и екипа на „Топлоцентрала“ – тези, които дават съдържанието“, заяви заместник-кметът.

Наградата приеха архитект Мариана Сърбова от Сдружение „Колев – Сърбова“ и Веселин Димов – директор на Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Награда за изключителен принос в област „Фолклорни сценични изкуства“ получи и Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

„Наградата връчвам с огромно удоволствие на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ за тези 70 години, изпълнени с безброй поводи за гордост. За изключителния принос на неговия състав, за това, че съхраняват, интерпретират и популяризират българското фолклорно изкуство по целия свят. Горещо Ви благодарим!“, обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Георги Андреев – директор на ансамбъл „Филип Кутев“ и Георги Георгиев

Наградата в област „Литература“ бе връчена на Тони Николов за книгата му „Спомнена София: 20 истории“.

„Имаме „Спомнена София“ с 20 разказа, а от снощи е представена и втората част – „Бленувана София“ с още 20 разказа, т.е. общо четиридесет паметни места в града ни, които са разказани и които ще можем да предаваме на поколенията. Бъдете здрав и продължавайте да ни вдъхновявате с аристократизма, и не само, на нашия град!“. Това каза Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, връчвайки наградата.

Вечното небе над един древен град като София винаги се отваря в истории и те наистина са като лъчите на вярата, надеждата и любовта.

С тези думи Тони Николов прие наградата от г-жа Едрева.

Тодор Тодоров бе отличен с наградата в област „Визуално-пластични изкуства“ за юбилейната си скулптурна изложба „Щрайх“ в галерия „Райко Алексиев“.

Наградата му връчи Силвия Недкова – редактор на медия за култура „Площад Славейков“ и член на журито.

Петър Димитров, организатор на Фестивал A to Jazz, получи наградата в област „Музика“ за 10-ото издание на фестивала. А Иван Шишиев, създател на страницата „Етюд-и-те на София“, взе наградата в област „Художествена фотография“ за фотографския албум „Литературна София: през обектива на „Етюд-и-те на София“.

В област „Кино“ пък режисьорът Костадин Бонев получи наградата за документалния си филм „Гео Милев в лабиринта на времето“.

Тодор Тодоров получи наградата в област „Визуално-пластични изкуства“

Архитект Агоп Каракашян получи наградата в област „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда“.

Архитектът бе отличен за архитектурния проект и реализация на Арменската апостолическа православна църква в София. Наградата му връчи арх. Анета Василева, член на журито.

Арх. Анета Василева и арх. Агоп Каракашян

Наградата в област „Театър“ бе присъдена на Николай Поляков.

Отличието е за режисурата му на спектакъла „Майстора и Маргарита“ в Младежки театър „Николай Бинев“. А примабалерината Марта Петкова получи наградата в област „Танцово изкуство“ за изпълнението на двете главни роли в спектакъла „Хиляда и една нощ“.

Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева от фондация „Човек с шапка“ получиха наградата в област „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“.

Отличието, връчено от Албена Миланова, член на Управителния съвет на БНР, е за развиваната от фондацията Програма за развитие на танцовото кино “Фокус Кино Танц”.

В област „Критика и журналистика в областта на културата“ наградата отиде при проф. Боянка Арнаудова за книгата й „Златният век на българската опера“.

Наградата в област „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“ отиде при фондация „Човек с шапка“.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Български архитектурни награди 15.08.2022

Стартира конкурсът „Български архитектурни награди“

Камарата на архитектите в България (КАБ) обяви началото на четвъртото издание на конкурса „Български архитектурни награди“. Конкурсът търси проекти, които […]

Прочети още
13.06.2022

Страхотни идеи в мини размери: Награди за малки архитектурни проекти

Минималистичен дом, дефиниран със своята скромност, малка къща за бездомни и винарска изба, вградена в пещера, са само три от […]

Прочети още