Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Връчиха наградите за културно наследство Europa Nostra. Сред лауреатите – и „Реките на София“

На официална церемония в Прага, на 26 септември вечерта, връчиха наградите на Europa Nostra 2022 за грижа за културното наследство.

Гала церемонията по връчване на най-престижните европейски награди за културно наследство се състоя в Държавната опера в Прага. Тя бе и кулминацията на Европейската среща на върха за културното наследство 2022, която се провежда в периода 25-27 септември, като част от официалната програма на чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Събитието се проведе в присъствието на висшите представители на Европейската комисия: Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта; Херман Парцингер, изпълнителен президент на Europa Nostra и Ондрей Краст, заместник-министър на културата на Чешката република. Сред гостите, около 600 на брой, бяха експерти, доброволци, любители и поддръжници от цяла Европа.

Пет европейски проекта, сред които и българският „Реките на София“ получиха голямата награда – Гран При на Europa Nostra 2022 за грижа за културното наследство. С гласовете на 11 000 европейски граждани пък украинската инициатива „Световен ден на вишиванката“ спечели наградата на публиката.

По време на церемонията висшите представители на Европейската комисия и Европа Ностра с гордост обявиха петимата лауреати на Гран При и носителя на Наградата на публиката. Петимата лауреати, както и големият победител за наградата на публиката, тази година бяха избрани измежду общо 30 изключителни проекта в областта на наследството от 18 европейски държави.

„Наградата на ЕС за културно наследство отличава отделни лица и общности за техния изключителен ангажимент да опазят нашето богато европейско наследство. Благодарение на техния неспокоен труд, бъдещите поколения все още ще могат да му се наслаждават и да се вдъхновяват от него. Всички носители на наградата са за отлични постижения и аз се радвам да споделя най-топлите си поздравления с тях“. Това заяви при откриване на церемонията еврокомисарят Мария Габриел.

Инициативата „Световен ден на вишиванката“ спечели Наградата на публиката

Световният ден на вишиванката е празник, който спомага за запазването на емблематичната украинска бродирана риза вишиванка като важен елемент от наследството на украинския народ. Инициативата започна като студентски флашмоб през 2006 г. Девет години по-късно празникът доведе до основаването на Световния ден на бродирането. Всяка година на третия четвъртък на месец май украинци и приятели на Украйна от повече от 100 страни носят риза с тази бродерия, за да отпразнуват това наследство.

„В момент, който е особено предизвикателен за Европа и света, искаме да предадем послание за подкрепа и солидарност към народа на Украйна и към многото професионалисти и доброволци, които продължават да работят там въпреки осъдителната инвазия на Русия. Горди сме, че двама от тазгодишните победители са от Украйна: екипът зад отличната реставрация на църквата Св. Андрей в Киев и забележителната инициатива за Световния ден на бродирането, която спечели престижната награда на обществеността“. С тези думи Херман Парцингер, изпълнителен президент на Europa Nostra, при връчване на наградата. Тази година за първи път носителят на наградата ще получи и парично възнаграждение в размер на 10 000 евро, което се полага и на всеки от лауреатите на Гран Pри.

Сред лауреатите е и проектът Silknow, в който участват Франция, Германия, Италия, Полша, Словения и Испания.

Той спечели Гран При в категорията за иновации. Silknow е широкомащабна интелигентна компютърна система, която подобрява разбирането и знанието за използването на коприната в Европа в сравнение със съществуващите методи.

В категория „Дигитална трансформация“ голямата награда отиде при създателите на испанската аудиовизуална инсталация Symfony.

Посетителите й могат да се докоснат до симфоничните композиции на Бетовен, Малер или Бърнщайн по нов начин, в ролята на музиканти в оркестър… Изживяването с виртуална реалност се намира като постоянна изложба в CaixaForum в Барселона, както и като пътуваща инсталация.

Наградата в категория „Социално сближаване и благосъстояние“ получи българският проект „Реките на София“ на фондация „Колективът“.

Това бе и единственият български проект с престижно отличие на 20-ото юбилейно издание на най-престижните награди в областта на европейското наследство на Европа. Припомняме, че целта на проекта е възстановяване на изкуствените корита на реките Перловска и Владайска, които пресичат центъра на българската столица.

„Чрез изскачащи архитектурни интервенции и културни и образователни събития тази инициатива направи изкуствените речни корита на София обществено достъпни пространства – за първи път от 80 години – и повиши тяхната видимост“, коментираха организаторите.

Фондация „Колективът“ и „Реките на София“ представиха България по блестящ начин в съревнованието за 20-те европейски награди за културно наследство Europa Nostra 2022.

В категорията „Устойчивост и климатични действия“ Гран При спечели италианският проект Va’Sentiero.

В него група хора пътуваха по Sentiero Italia – най-дългата планинска туристическа пътека в света с дължина от 8000 километра. Тригодишното пътуване из този спиращ дъха калейдоскоп от диви хоризонти и древни села бе отговор на нарастващото търсене на т.нар. бавен туризъм.

В категория „Международни отношения“ наградата бе присъдена посмъртно на природозащитника, историка и учен Коста Карас (1938 – 2022).

„Повече от 50 години Коста Карас работи неуморно в полза на културното и природно наследство на Гърция и Европа, за да създаде по-устойчив, приобщаващ и красив свят за настоящите и бъдещите поколения. Той беше далновиден природозащитник, виден историк и истински европейски лидер, който свързваше и вдъхновяваше хората по целия свят чрез наследството“.

Спиращ дъха кадър от Държавната опера в Прага по време на гала церемонията по връчване на Гран При на Europa Nostra 2022.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Мартин Янков 31.05.2022

Арх. Мартин Янков: По примера на Давид и Голиат искаме с малкото камъче да направим голямата промяна

През последния месец една от големите и положителни за страната ни новини определено бе, че български проект е на една […]

Прочети още
старата мелница 21.03.2022

… И старата мелница в Кърпачево стана модерен многофункционален център!

Стара история разказва за една от първите воденици в село Крушуна, която в началото на 20-и век двама братя успяват […]

Прочети още