Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Връщат на столичани 12 дка от Борисовата градина – премахват оградата на къпалнятa

В Борисовата градина започна премахване на оградата до къпалнята „Мария Луиза“.

Столичната община връща на софиянци около дванадесет декара, които години наред бяха заградени до къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. Премахването на желязното ограждение стана възможно след възложенния от нас правен анализ на цялата Борисова градина, за да бъде установена собствеността на терена. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. „Преди двадесетина години части от Борисовата градина са предоставени на смесени дружества и един от тези терени е къпалнята „Мария Луиза“. Този имот беше заграден, но не актуван и това беше нашият шанс. Взехме решение да се актува като публична общинска собственост, което гарантира запазването на терена за публични нужди“, допълни още.

Фандъкова е категорична, че теренът няма да бъде застрояван, тъй като това не се предвижда в подробния устройствен план на къпалнята.

Целият демонтаж на оградата ще се извърши до дни от район „Средец“.

След това екипи от дирекция „Паркове и градини“ ще направят огледи, ще почистят и теренът ще може да се ползва от всички посетители на Борисовата градина. По думите на районния кмет Трайчо Трайков предстои строителни експерти да преценят къде на някои места може да бъде премахната и бетонната част. „Там, където остане, защото е необходимо да бъде като подпорна стена, е възможно да се сложат пейки“, посочи той. 

снимки: СО

За реконструкцията на Къпалнята.

По повод обявената реконструкция къпалня „Мария Луиза“ главният архитект на столицата Здравко Здравков каза, че проектът ѝ е в развитие. Първата задача на инвеститорите била да възстановят строителните книжа – оказало се, че във времето за целия плувен комплекс няма такива. Целта е по тях да може да се търси максимално запазване на първоначалния образ.

Втората стъпка е издаване на виза за проектиране. Тя трябва да бъде съгласувана с МК, тъй като се намира в обхвата на резерват – паметник на градинско и парковото изкуство. След това може да бъде внесен проект за реконструкцията на къпалнята, за да може да започне изпълнението му.

Главният архитект обяви също, че с екипи на басейнова дирекция е направен оглед на сондажа за минерална вода, който се намира в непосредствена близост до плувния комплекс. Според експертите съоръжението е в сравнително добро експлоатационно състояние и може да бъде включено към къпалнята.

снимка: от тук

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
14.06.2022

Емблематичната къпалня „Мария Луиза“ в София ще бъде възстановена

Собственикът на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София обяви намерението си да спре разрухата на градската къпалня, […]

Прочети още
18.02.2022

Арх. Здравков: Законовата възможност за отчуждаване на частни имоти в „Борисовата градина“ е да има влязъл в сила ПУП

„Възможността за придобиване от общината на частните имоти в „Борисовата градина“ е една от основните задачи, които искаме да разрешим […]

Прочети още