Връщат парите за провалените екскурзии заради COVID-19


Българите, които са си платили за екскурзии, които впоследствие са били отменени заради мерките против разпространението на COVID-19, ще могат да си ги получат обратно. Това ще стане благодарение на държавната помощ от близо 50 млн. лева за туроператорите.

Средства, които да се ползват приоритетно за връщане на парите на клиентите за провалените ваканции заради пандемията и разплащане с доставчици ще бъдат отпуснати безвъзмездно на туроператорите и туристическите агенти от държавния бюджет. Това гласуваха депутатите като част от измененията в Данъчно-осигурителния кодекс.

Фирмите ще получат 4% от оборота им за 2019 г. без ДДС.

Това решиха народните представители по предложение на председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Средствата обаче трябва приоритетно да бъдат използвани да бъдат възстановени парите на онези туристи, които са отказали да получат ваучер срещу провалените си ваканции или да сменят датата на пътуването си, както и за разплащане с доставчици, пишат от trud.bg.

Според данни на самите туроператори за неосъществени екскурзии и почивки от началото на извънредното положение през март компаниите дължат на 320 000 свои клиенти приблизително 155 млн. лв. Голяма част от тях обаче са получили ваучери, които им дават право на нови ваканции по избраните маршрути при нормализиране на условията за пътуване. Така реално се очаква, че средствата от бюджета ще стигнат за покриване на всички или поне на по-голяма част от задълженията към клиентите в установения срок през март 2021 г.

Според изчисленията на експертите държавната помощ за туроператорите и туристическите агенции ще е в размер на около 50 млн. лв. На какви условия трябва да отговарят, за да я получат трябва да стане ясно до 7-и декември, когато текстът влиза в сила.

Туроператорите все още очакват държавата да им изплати общо 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентноспособност”. По мярката, която трябва да стартира реално до дни, кандидатстваха 840 компании. Те поискаха общо 64 млн. лв., като това бе 10% от оборота им за 2019 г., но при таван на помощта от 200 000 евро. Междувременно Европейската комисия прие нов лимит за държавна помощ на една компания – от 3 млн. евро, при това в рамките на календарна година. Дали държавата ще сложи праг на помощта, която може да получи всяка фирми и колко ще е той все още не е ясно. Докато целта на първата мярка бе да осигури оперативен капитал за оцеляване на компаниите, сега помощта е насочена пряко към разплащане с клиенти и доставчици.

 

Вижте още:

Как би изглеждала почивка на Луната?

Кои са най-евтините хостели по света