Моето усещане за Хьорман


Алексей Петров, Собственик и управител на фирма Delice

Интервю Ани ДАМЯНОВА, Антония АБРАШЕВА

Собственикът на старозагорската фирма Delice – Алексей Петров, се е посветил на популяризирането и продажбата на врати с марката Хьорман. Срещаме се в новия шоурум на немския производител в София, където провежда обучение на екипа, с който работи.
В разговора ни участие вз
е и инж. Борис Главчовски, управител на Хьорман България. Имаше и торта…

Ани: Алекс, защо избра да направиш обучението в новия шоурум на Хьорман?

Алекс: Моята фирма Delice се занимава изцяло с вратите Хьорман от 2008 г. Новият шоурум е уникален за България! Няма къде другаде да се покажат вратите като дизайн и работа както тук, дори на обекти.

Фирмата не е голяма и всеки трябва да знае и да може всичко, за да си помагаме и работата да върви. В екипа има 2-ма нови служители и за мен е важно да видят на живо вратите на Хьорман, за да разберат кое е ценното в тях.

В индустриалния сектор е много важно да видиш разликата между масовата индустриална врата и една по-добра, уникална за България врата – по-бърза, с по-добра изолация и визия. Без този контакт с вратите, няма как да ги познаваме и харесваме, за да можем и да ги продаваме.
Изложенията в Германия са много полезни, но там не можем да идем всички, а и се случват сравнително рядко и за кратко.

А тук, в „нашия” шоурум в София, мога да доведа клиенти, служители, архитекти и строители и да им предам моето усещане за Хьорман.

В момента в Стара Загора изграждаме нов шоурум, който няма как да бъде като този. Хьорман изобщо не са само гаражни врати, но така се наложиха – наложи се като фраза, когато се каже Хьорман първото, за което се сещаш, е гаражни врати.
Клиентите често са изненадани, когато търсят гаражни врати при нас, а намират и входни, и интериорни, и индустриални врати. И тогава започват да виждат, че Хьорман е нещо различно и иновативно.

Това може да се види и усети само на живо и това е моята цел, а и целта на обучението, което провеждаме тук.

6

Ани: От колко време работиш с Хьорман?

Алекс: Като управител на моя фирма работя с Хьорман от 2008 г.

Изборът ми е много емоционален и не мога да сменя марката, дори да разбера, че друга има някакви предимства.

Борис: Във връзка с емоционалния момент, фактът, че правим това интервю, е следствие от определени резултати и развитие. Фирмата на Алекс е от малкото, които са започнали наистина от нулата, изгражда се, надгражда се.

Едно от най- трудните решения, които трябваше да взема през годините, беше когато Алекс се обади и ми каза, че има няколко пътя, по които може да тръгне – да се занимава с всякакви врати, да работи само с Хьорман, или да се занимава с нещо друго.
Вече беше направил фирмата, а аз знаех, че работейки това, той трябва да изкарва достатъчно, за да гледа семейството си, без изобщо да става въпрос да има печалба.

Още повече, тогава в Стара Загора нямаше много работа. В първите 6-7 месеца се притеснявах какво и как се случва. Върви ли фирмата напред?
Тъкмо нещата се позакрепиха, започна кризата, имаше няколко много критични моменти, в които знаех, че нося морална отговорност. Не бях сигурен дали съм го посъветвал правилно.
Вярвах, че ще стане, ако правим всичко както трябва. Но има външни макро-икономически фактори, които няма как да промениш. Трябва вечер да се прибереш при семейството си и да има с какво да го нахраниш…

Ани: Алекс, ти усещаше ли тази морална подкрепа от страна на Боби?

Алекс: Да, непрекъснато. С времето партньорството в работата се разви в приятелство. Не винаги всичко е по всички правила. Понякога се договарят други условия в зависимост от конкретния случай.
Започвайки бизнес в годините на кризата, не успяхме да се разглезим с бързи резултати…

Боби: Кризата действително ни държа много стегнати и ни научи да намираме много бързо решения. Аз не управлявам дистрибуторите.
Ние сядаме и говорим, за да видим дали имаме една и същия визия занапред и в конкретния случай.

3

Алексей Петров и инж. Борис Главчовски

Ани: Алекс, как се чувстваш, когато продаваш вратите Хьорман?

Алекс: Не е лесно, но никога няма да започна да продавам нещо друго. Не е лесно, защото на всички е ясна разликата в стандартите и как този скъп за нас продукт се продава много по-лесно в Германия.

У нас са различни стандарт, разбирания, предубеждения, стереотипи – включително как трябва да ти изглежда входната врата. Продуктът, който продавам, е немски. Разработван според немските разбирания. Предизвикателството е да покажем на масовия потребител в България, че има различно решение, което в никакъв случай не е по-лошо.  Нормално е цената да е по-висока, защото всичко е по-добро.

За мен най-важното е клиентът да остане с разбирането и вярата, че ние можем да изпълним всяка врата за неговия случай, за неговите нужди. Трудно е да убедиш клиента, че трябва да види нещо повече от по-висока цена.
Първо трябва да образоваме клиентите си и да предизвикаме интереса и въпросите им. Грешка е, че започваме продажбата с ценовата оферта. Хората не са свикнали, че вратите, също като колите, се различават в цената, заради марката.
Има коли, за които мечтаят, точно защото са по-скъпи. Хьорман също е такава марка.

Боби: Шоурумът в Стара Загора още не е готов, но и в този му вид се усеща и се вижда, че си в Хьорман. На обекта можеш да покажеш как продуктът издържа при експлоатация. В шоурума можеш да огледаш вратата, да я пипнеш. Да я отвориш, затвориш. Да се върнеш отново да я огледаш, да помислиш. Врата за вкъщи се взима един-два пъти в живота и не може това да е плод на мимолетно настроение.

Ани: Имаш рожден ден, Алекс. Какво искаш да си пожелаеш?

Алекс: Често мисля по този въпрос и съвсем спокойно мога да се нарека щастлив човек.

1

Алекс и семейството му

Ани: Тогава какво е щастието според теб?

Алекс: Семейството и здраве, които имам. В работата имам чудесен екип и подкрепа от Хьорман. Всяка сутрин с удоволствие се събуждам и отивам на работа.
Стоя до късно, не се уморявам, защото за мен това е по-скоро удоволствие. Прибирам се вкъщи щастлив, посреща ме щастливо семейство. Нямам причина да се оплаквам.

Текущите проблеми си имат развитие и решение във времето.

Така че си пожелавам да не ми омръзва това, което имам. Ще бъде много страшно, ако започна да правя нещата автоматично и по инерция. Пожелавам си да не губя ентусиазъм.

Ани: Това е много сериозно пожелание, към което се присъединяваме всички. Винаги да забелязваш нещата, които те правят щастлив и да ги оценяваш!

Приличаш на човек, който обича предизвикателствата. Има ли нещо, което да ти е хрумвало, но което не си споделял?

Алекс: Аз съм спокоен и премерен човек. Дори не обичам да планирам далечното бъдеще. Засега не планирам начинания, които да ме вкарат в някое умопомрачително сътресение, така че да не мога да спя.

Борис: Когато започнахме да популяризираме марката в Стара Загора и региона, Алекс се включи най-активно чрез всички средства на модерните комуникации, включително онлайн магазин.

Ани: Алекс, разкажи повече! Как така онлайн магазин за врати? Не е ли сложно продаването на врати онлайн?

Алекс: Аз го правя от първия ден, от който имам фирма. Самият магазин не продава, той е инструмент. Физическият магазин, както и електронният, е само една витрина, нещото, което трябва да привлече клиента за жив разговор. През сайта продаваме доста аксесоари, които се поръчват с много малък риск.

Ани: Какво си пожелаваш за фирмата през следващата година?

Алкес: Пожелавам си положителен икономически растеж. (смее се) Пожелавам си да не ми се налага да съкращавам персонал. Това е най-страшното за всяка фирма.
Имам усещането, че в моя микросвят всичко ще бъде наред. Без значение как се развива икономиката в България, че и в Европа, за нас нещата вървят по-добре и така ще продължат.

И торатата беше изядена 🙂