Враца се сдобива с нова Сувенирна палата


Враца ще има нова Сувенирна палата. Модерното бижу ще бъде на 4 етажа в центъра на града, на мястото на досегашната Сувенирна палата. Първата копка на обекта ще бъде направена на 4 април. Това съобщи главният архитект на община Враца Чавдар Спасов. Уникалната сграда ще бъде построена от врачанската строителна фирма „Инекс Трейд”, която в края на миналата година спечели търга за строежа върху терена на Сувенирната палата. Дружеството надви конкуренция от София и други градове на страната, като предложи рекордно обезщетение в полза на Община Враца в размер на 54 % от площите в бъдещата модерна сграда.

Фирмата вече е внесла в кметската администрация инвестиционното си предложение за построяването на модерния обект. От резюмето става ясно, че „Инекс“ предвижда три етажа за офиси и търговска площ, и сутерен. Обещаният подземен гараж обаче няма да бъде изграден. Изчислението показало, че това място ще стига само за четири коли и инвестицията не си заслужава.

„Инекс Трейд” е съгласувала проекта с Министерството на културата, тъй като обектът попада в обхвата на охранителна зона за единни недвижими ценности. Разгъната площ на терена ще е малко над 2 165 кв. м. Изпълнителят е заявил, че дълбочината на изкопа ще 4.17 м. Сградата ще бъде изцяло облицована от врачански камък и с окаченифасади.

Другата новост е, че на съдебната палата във Враца ще бъдат предоставени 39 паркоместа. Четири от тях са за инвалиди. Част от местата ще бъдат зад храма на Темида. Останалите ще са на улиците „Ив. Ботева” и „Мито Цветков”.  Паркоместата попадат в платената Синя зона на Враца. След като се въведе в експлоатация, новата бизнес-сграда от „Инекс Трейд” са уверили, че дружеството ще заплаща местата, осигурени на съдебната власт. Зоната за сигурност на съда ще остане в сегашния си вид, категоричен бе главният архитект.

Припомняме, че дебатът за бъдещето на терена, върху който стоеше Сувенирната палата стартираха още преди 2 години. Идеята на градоначалника Калин Каменов зданието да се премахне и на негово място да се появи модерна сграда бе подложено на обществена дискусия и поредица разгорещени дебати в общинския съвет. Основните опасения бяха дали визията на административно-търговската сграда и нейната височина ще кореспондират с облика на историческия център в града.

Източник: Kmeta.bg