Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Всички мерки за Паметника на съветската армия трябва да се консултират с Русия

средец
Областната управа на София област представи становище относно Паметника на Съветската армия.

От там напомнят, че съгласно чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи Паметника на съветската армия и подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство, пише в становището.

Монументът „Паметник на съветската армия“ е държавна собственост, съобщават още в становището си. „В България хитлерофашиските войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия. Монументът изразява почит към паметта на войниците от различни етноси – руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др.“, пише в съобщението.

Според Областната управа, тъй като Княжеската градина, в която е разположен монументът, е собственост на Столичната община, предпазните мерки, свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид; използването на фойерверки, илюминации; влизането на тежка техника; използването на вибрационни машини и други дейности около монумента, следва да бъдат извършени от собственика на земята – Столична община.

Областната администрация на СО е изпълнила предписанието, дадено със заповед на директора на Дирекция „Общински строителен контрол“ за изготвяне на конструктивна експертиза, отразяваща състоянието на монумента, пише още в съобщението.

* заглавна снимка: 2014 г./архив – wikipedia

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!