Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Всички стадиони в Катар са напълно завършени в очакване на Мондиал 2022

мондиал

В очакване на Мондиал 2022 всички 8 стадиона в Катар са напълно завършени и готови да приемат мачовете от Световното първенство по футбол в края на годината.

Припомняме, че страната бе избрана за организатор на първенството пред Австралия, САЩ, Южна Корея и Япония. Това ще бъде и първата световна купа, която ще се проведе в арабския свят и в страна с мюсюлманско мнозинство. А така също и второто световно първенство, което ще се проведе изцяло в Азия след турнира през 2002 г. в Южна Корея и Япония. Мондиалът в Катар ще бъде последният, който ще включва 32 отбора. За следващия шампионат за 2026 г. се планира да се състезават 48 отбора.

За първи път турнирът е насрочен за края на ноември и ще продължи до средата на декември. Той ще се играе в съкратен срок от 28 дни, като финалът ще се проведе на 18 декември 2022 г. – в деня на националния празник на Катар.

„Рас Абу Абуд“ – стадионът, който вече носи името „974“.

Новото име съоръжението получи заради броя на корабните контейнери, използвани при строителството. „974“ е и номерът на международният телефонен код на Катар. Стадионът е с капацитет 40 000 зрители и ще бъде домакин на седем мача от Мондиал 2022. Официалното му откриване предстои на 30 ноември с двубоя между ОАЕ и Сирия от Купата на арабските нации.

Стадионът бе завършен точно година преди началото на Световното първенство. Почти изцяло завършена е и цялостната инфраструктура за Мондиала.

Уникалната логистика ще бъде отличителна черта на предстоящото Световно първенство. Феновете ще могат лесно да присъстват на два мача, които се провеждат в един и същи ден в различни градове като избягват дългите пътувания, тъй като максималното разстояние между стадионите е само 56 км. Ще отнеме не повече от час на привържениците да стигнат от едно съоръжение до друго, уточняват организаторите.

Срещите на Световното първенство по футбол през 2022 ще се проведат в пет града, на осем стадиона.

Градовете са Доха, Ал-Хор, Лусаил, Ал-Райян и Ал-Вакра. А стадионите: „Халифа“, „Ал-Джанубе“, „Ал-Байт“, „Едюкейшън Сити“, „Ахмад бин Али“, „Ал-Тумаме“, „974“ и „Лусаил“.

Световното първенство ще се проведе от 21 ноември до 18 декември следващата година. За купата ще се борят отборите на Аржентина, Белгия, Бразилия, Германия, Испания, Сърбия, Франция, Хърватия, Швейцария, Дания, Англия и Холандия вече се класираха за Мондиала. Отборът на Катар пък ще участва като домакин на турнира.

Стадион „974“. Всички снимки: Организационния комитет на Qatar 2022/Mondial
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Катар 21.10.2021

В Катар строят Квартал на здравето

Снимки: © HMC Изграждането на здравна инфраструктура е приоритет във всяка точка на света. Всеки обаче я развива по начина, […]

Прочети още
07.03.2022

Първата сграда в света с форма на цифра почита Мондиал 2022

Сграда във формата на 2022 година празнува домакинството на Световното първенство по футбол, което предстои да се проведе в Катар […]

Прочети още