Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Всички стадиони в Катар са напълно завършени в очакване на Мондиал 2022

мондиал

Една година преди началото на Мондиал 2022 всички 8 стадиона в Катар вече са напълно завършени и готови да приемат мачовете от Световното първенство по футбол следващата гoдина. Това обяви по време на онлайн кръгла маса генералният директор на организационния комитет Насер Ал-Хатер, цитиран от ТАСС.

От пресслужбата на домакините обявиха и завършването на „Рас Абу Абуд“ – стадиона, който вече носи името „974“.

Новото име съоръжението получи заради броя на корабните контейнери, използвани при строителството. „974“ е и номерът на международният телефонен код на Катар. Стадионът е с капацитет 40 000 зрители и ще бъде домакин на седем мача от Мондиал 2022. Официалното му откриване предстои на 30 ноември с двубоя между ОАЕ и Сирия от Купата на арабските нации.

„Година преди началото на Световното първенство с удоволствие съобщавам, че строителството на всички стадиони е завършено“, каза Ал-Хатер. „Чакаме подходящия момент да представим и „Лусаил“ на обществеността“, добави генералният директор на организационния комитет. Той обаче се затрудни да каже кой ще участва в мача на откриването на най-големия стадион на Световното първенство.

Ал-Хатер увери още, че изграждането на инфраструктурата за Мондиала ще бъде завършено преди началото на турнира. „Уверени сме, че всички строителни работи ще бъдат завършени – транспортната и друга инфраструктура ще бъдат готова“, каза той.

Уникалната логистика ще бъде отличителна черта на предстоящото Световно първенство. Феновете ще могат лесно да присъстват на два мача, които се провеждат в един и същи ден в различни градове като избягват дългите пътувания, тъй като максималното разстояние между стадионите е само 56 км. Ще отнеме не повече от час на привържениците да стигнат от едно съоръжение до друго, уточняват организаторите.

Срещите на Световното първенство по футбол през 2022 ще се проведат в пет града, на осем стадиона.

Градовете са Доха, Ал-Хор, Лусаил, Ал-Райян и Ал-Вакра. А стадионите: „Халифа“, „Ал-Джанубе“, „Ал-Байт“, „Едюкейшън Сити“, „Ахмад бин Али“, „Ал-Тумаме“, „974“ и „Лусаил“.

Световното първенство ще се проведе от 21 ноември до 18 декември следващата година. За купата ще се борят отборите на Аржентина, Белгия, Бразилия, Германия, Испания, Сърбия, Франция, Хърватия, Швейцария, Дания, Англия и Холандия вече се класираха за Мондиала. Отборът на Катар пък ще участва като домакин на турнира.

Стадион „974“. Всички снимки: Организационния комитет на Qatar 2022/Mondial
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Катар 21.10.2021

В Катар строят Квартал на здравето

Снимки: © HMC Изграждането на здравна инфраструктура е приоритет във всяка точка на света. Всеки обаче я развива по начина, […]

Прочети още
Сантяго Калатрава 19.10.2021

На фокус: Три проекта от Сантяго Калатрава

Сантяго Калатрава: „Архитектурата и скулптурата са две реки, в които тече една и съща вода. Нека помислим и за скулптурата, […]

Прочети още