Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Всички жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране

сгради
Големи, малки и съвсем малки жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова.

Зам.-министърът обясни, че по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 1,4 млрд. лв. за саниране на жилищните сгради, като Министерството на регионалното развитие ще осигури равен достъп до финансиране на големи и малки жилищни сгради. Освен това вече ще могат да кандидатстват и съвсем малки сгради – с три жилища. На среща в Плевен Иванова представи възможностите за развитие на Плевен и региона чрез новите европейски програми, управлявани от министерството.

За да има равнопоставеност, жилищните сгради, които кандидатстват, ще бъдат категоризирани на малки и големи.

Зам.-министър Иванова обясни, че за двете групи ще бъде разпределен отделен бюджет от общата сума 1,4 млрд. лв. В категорията малки жилищни кооперации ще са тези с между 3 и 36 апартамента, а големи – с над 36 жилища.

Нововъведения в програмата за саниране

„За разлика от предишната националната програма за саниране, сега поправихме редица ограничителни несправедливости. Вече допустими за саниране ще бъдат и сгради с 3 жилища. Освен това решение за участие в програмата ще се взима с 50% съгласие на собствениците, а не със 100%, както беше преди. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни гражданите“, каза Иванова.

„Всички сдружения на собствениците, които подадат документи за саниране до края на март 2023 г., ще ползват 100% грант за изпълнение на мерките за енергийна ефективност“.

За това информира още зам.-министърът. Тя допълни, че за сдруженията, които се включат между март и декември 2023 г., безвъзмездната помощ ще е 80 %, като останалият ресурс от 20% трябва да се осигури от собствениците. Условието за самоучастие е изискване на Европейската комисия. „Предвидени са финансови инструменти за подпомагане на сдруженията, които имат проблем с осигуряването на собствен ресурс, както за самоучастие в програмата, така и за изготвянето на технически паспорт и енергийно обследване“, допълни Иванова.

Санирането на сградите ще цели постигането на енергоспестяване и достигане на по-висок енергиен клас “B”.

Освен ремонти с изолация по фасади, покрив, нова дограма, допустими ще са мерки като нови системи за отопление, подмяна на тръбните разводи от вертикални в хоризонтални, осветление, ел.-инсталация, ВЕИ за ток или топла вода, но само в общите части. Иванова допълни, че предстои финализиране на методическите указания и изготвянето на типови документи.

235 млн. лв. от Плана за възстановяване са предвидени за енергийна ефективност на частните бизнес сгради от всички сектори.

По тази програма ще се изисква 50% самоучастие на собствениците, обясни Деляна Иванова. По Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. ще е допустимо саниране на еднофамилни къщи в 50 града на страната, но те трябва да попадат в цялостна проектна идея, която предвижда подобряване визията на район в града.

сгради

В срещата участваха областните управители на Плевен и на Ловеч Иван Янчев и Виктор Стойчев; кметът на община Плевен Георг Спартански и други.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
30.05.2022

Енергийно бедните търсят решение за високите цени на енергията в санирането

В условията на енергийна и икономическа криза, обновяването на сградите отново е на дневен ред като най-устойчивата и ефективна мярка […]

Прочети още
Йордан Николов 21.04.2022

Йордан Николов: Не може да се изпълнява енергийно ефективно обновяване на сгради без проект!

По Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат инвестирани 1,2 милиарда лева в енергийното обновяване на жилищни сгради до 2027 […]

Прочети още