Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Всичко, което трябва да знаете за уаби-саби и как да го приложите в интериора

уаби-саби

Уаби-саби (wabi-sabi) е японски термин, който по същество означава намиране на красота в несъвършенство. „Уаби“ означава живот в смирение и простота, по-близо до природата. А „саби“ е способността да приемате живота такъв, какъвто е – с всичките му недостатъци и несъвършенства.

Според дзен монасите уаби-саби философията включва седем основни практики:

– Шибуми – да намериш красотата в непретенциозността.

– Юген – да оцениш по-фините детайли.

– Дацузоку – свобода.

– Кансо – да живееш просто.

– Шизен – да действаш естествено, без претенции.

– Фукинсей – да оценяваш асиметрията и несъвършенството.

– Сейджаку – да добавиш спокойствие в начина си на живот.

Тази и заглавна снимка: www.thomasmelhorn.com / фотограф: Nicole Franzen

Защо много хора избират уаби-саби философията и за интериора?

Една от основните причини е, че това е устойчив начин на живот, който намира стойност в естествените материали и запазване на стари мебели и декорации, предавани от поколение на поколение, в съвременния интериор. Т.е. – този стил на дома е начин да “отпразнуват” красотата и оценят стойността на практичните предмети, които са направени да издържат дълго.

Когато говорим за дом, а не просто за жилище, което обитаваме, концепцията уаби-саби помага на собственика да бъде по-истински, по-искрен към самия себе си – да се фокусира върху това кой е всъщност, а не върху това, което обществото очаква от него.

снимка: www.thomasmelhorn.com / фотограф: Nicole Franzen

Уаби-саби като любов към дома.

В контекста на интериорния дизайн и интериора, домът уаби-саби е този, който обхваща автентичността, намира стойност в обичта и обитаването с любов и насърчава цялостното усещане за мир и спокойствие, използвайки простота.

Вместо винаги да се стремят да добавят най-новите и модерни тенденции към интериора, почитателите на уаби-саби намират хармония в автентичността и несъвършенството.

снимка: Pinterest

Как да приложите уаби-саби в интериора?

На “първо четене” при философията уаби-саби като начин на живот изглежда, че водещ е минимализмът, но това е само до степента, в която се концентрира върху всичко, което е наистина съществено, като внимателно ни напомня, че “повече” не означава задължително “по-добро”. Следователно, уаби-саби е в умението да правите разлика между това, което искате, и това, от което всъщност имате нужда.

Иначе казано – противоположното на консуматорството, което стимулира импулсивното купуване на стоки и предмети пред дълготрайното качество.

5 лесни стъпки за прилагане на уаби-саби и във вашия интериор.

снимка: интериор на Marco Bezzoli

Разбира се, подобни (донякъде абстрактно звучащи идеи) не винаги са лесни за прилагане, така че ето няколко основни съвета и трикове, които ще ви помогнат да създаде уютната, приятна атмосфера на дома, за която всички ние жадуваме.

1. Освободете се от бъркотията!

Само защото подходът уаби саби е този, който оценява несъвършенството, не означава, че толерира хаоса, изпълнен с бъркотия. Без претрупване и добре организиран – това е друга важна практика, за да привнесете този мир и спокойствие, за които говорим. Не става въпрос за натрапчива стерилност обаче, както вече казахме минимализмът е само малка част от цялата уаби саби “картина”.

снимка: www.thomasmelhorn.com / фотограф: Nicole Franzen
2. Усещане за навън, но вътре :).

Органичните материали и елементи от природата са основни компоненти на дома уаби-саби, поради универсално добрите вибрации, които носят. В допълнение, естествените примеси, открити в растенията, дървото и камъка, са чудесни ежедневни напомняния за красотата, която може да се намери в несъвършенството. За да увеличите максимално тези добри вибрации, добавете дървени мебели (дори само като акцент), свежи цветя и толкова растения, колкото сърцето ви желае.

снимка: Pinterest

3. Празнувайте еклектиката в декора

Кой казва, че всичко трябва да си подхожда по цвят, материя, стил и пр.!? Всъщност твърде многото съвпадение могат сериозно да повлияят върху уникалния характер на дома, а да не говорим за сърцето му. Това не означава, че умишлено трябва да търсите тотално противоположни предмети, а по-скоро да добавите в дома си нещо, което харесвате, дори и ако не е идеално естетическо съвпадения спрямо всичко останало. 🙂

4. Включете собствените си умения и създайте нещо уникално

Уаби-саби е свързана с прегръщане и празнуване на автентичността навсякъде, където може да бъде намерена. А няма нищо по-автентично от домашен декор и занаятчийски акценти, нали!?

Ваза или сувенир, който сте донесли от свое пътуване, ръчно изработени предмети от благотворителен базар или пачурк постелка, която сте направили сами са това, което ще допринесат за топлото усещане за автентичност на вашето лично пространство. Това е и една от най-важните характеристики за дома, решен по тази философия.

5. Търсете смисъла.

Уаби-саби свежда усещането за необходимост да притежавате (каквото и да било или всичко) до минимум, като кани в дома ви само онези неща, които носят носталгия, красота, полезност или комбинация от всичко това за вас. Тази тенденция цели да запази нещата, които са от съществено значение за спокоен и щастлив дух – подход, който да максимизира радостта от живота. За разлика от ревностния минималист, който може да се отърве от ваза, която харесва, но която не отговаря на естетиката им, уаби саби фенът ще запази тази ваза само защото го прави щастлив. И това е всичко!

снимка: www.thomasmelhorn.com / фотограф: Nicole Franzen

И така…

Oтпуснете се, вдишайте дълбоко, опитайте се да откроите истинските важни неща за вас самите, прегърнете несъвършенствата, които ви заобикалят, включително и вашите собствени и след това просто се усмихнете на живота! 🙂

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
28.10.2019

Как се е променил интериорният дизайн през последните 600 години (снимки)

Интериорният дизайн, както и архитектурата, е много древна форма на изкуство и най-вероятно е  възникнал в древния Египет преди да еволюира […]

Прочети още
24.03.2020

66 идеи за тухли в интериора

Тухлите са предпочитан строителен материал, познат не от векове, а от хилядолетия. Съчетават полезното с приятното – имат много добри технически […]

Прочети още