Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Всичко за Джапанди и как да го приложите в интериора

джапанди

Джапанди! Без значение дали живеете в града, на село, в малък апартамент или просторна къща, тази година нова дизайнерска естетика доминира над интериорните решения и е добре да я имате предвид, ако търсите промяна.

Съчетавайки японския минимализъм и скандинавската хюга, Джапанди е най-новата тенденция, която набира сила в света на интериорния дизайн, носейки със себе си уютна, но опростена визия за дома. И определено предизвиква интереса на любителите на интериорния дизайн по света. Това можем да ви потвърдим и с факта, че бързо проучване от наша страна установи, че търсенията за идеи в стил Джапанди в мрежата са се увеличили със 100% само от началото на годината.

Какво е Джапанди?

Както вече споменахме, Джапанди обединява японските и скандинавските влияния в интериора. Или иначе казано – Изтокът се свързва със Запада. 🙂 Залага на неутрална цветова палитра и акцентира върху естествени материали като дърво, камък, метални и кожени покрития. И не на последно място, ако искате да постигнете 100% усещане за Джапанди, трябва да заложите и на много, но наистина много зеленина и цветя както в интериора, така и в екстериора.

Тук японската артистичност и уаби-саби концепцията се съчетават със скандинавския комфорт и топлина. А перфектната симбиоза се постига благодарение на това, че както японците, така и скандинавците са фокусирани върху простотата, естествените елементи, комфорта и устойчивостта.

В този смисъл спокойно можем да кажем, че идеята на Джапанди не е само естетическа, но и предлага нова концепция за начин на живот – за приемане, прегръщане на несъвършенствата в ежедневието и избор на семплост във формите като съзнателен избор.

Как да приложите спокойствието и естетиката на този нов стил?

Лесно е. Но, за да е по-лесно, ще ви представим решението в 6 стъпки. И не забравяйте – комфортът и устойчивостта са двата основни принципа на Джапанди!

джапанди
снимка: thespruce

1. Комбинирайте мебелите смело

Не се страхувайте да комбинирате мебели със скандинавски и японски дизайн. И двата стила имат изчистени линии и се характеризират с добра функционалност. Разбира се, има и разлики, за които трябва да следите. Скандинавските мебели обикновено са светли на цвят, а японските мебели често имат по-тъмни тонове и по-елегантни форми. Именно смесването на едните с другите и използването на различните нюанси на дърво ще създаде дълбочината и разнообразието, характерни за Джапанди.

2. Изберете контрастни цветове

Контрастът е от съществено значение за създаването на интересен интериор в този стил.

От една страна, скандинавският дизайн се характеризира със смесица от светли и неутрални тонове, естествено дърво и нотки на пастели. От друга – японският е известен със своите по-дълбоки тонове. Поради това ключовите цветове на стила Джапанди са меките сканди тонове като светло сиво, розово, бледо синьо и пастелно зелено. Но, за да ги контрастирате, можете да добавите по-тъмни тонове като антрацитово сиво, индиго, изумрудено зелено или дори черно.

3. Изберете функционални аксесоари

Красотата трябва да бъде използвана. Това е един от принципите на Джапанди. Затова внимателно добавете аксесоарите и не прекалявайте. Заложете на оригинални, та защо не и ръчно изработени предмети. Знаете, обзавеждането в скандинавски стил се фокусира върху комфорта – меки килими, големи възглавници и пухкави завивки, които добавят топла атмосфера към интериора. Японците в това отношение пък залагат на функционалност във всеки детайл – вази, които ще ви влязат в употреба; паравани, купи или подноси. Така Изтокът и Запада ще се срещнат, без обаче да се разминат, запазвайки усещането за простота и минимализъм.

4. Заложете на простотата

Джапанди е преди всичко минимализъм. Затова създайте пространства, колкото се може по-свободни и ефирни. Не трябва да има твърде много аксесоари или други декоративни елементи, особено ако не изпълняват и определени функции. Изберете качеството пред количеството и бъдете внимателни. Т.е. – опитайте се да избягате от масовката

5. Естествените материали преди всичко

Дървото е доминиращ материал в стила на Япония. Което пък помага за постигане на контраста, за който споменахме по-горе. Други естествени материали, които японците използват са бамбук, ратан, лен, вълна и хартия. И отново напомняме – не забравяйте растенията – основен природен елемент за всеки интериор в стил Джапанди. Освен това те ще ви помогнат и да постигнете по-меки и изчистените линии за дизайна.

джапанди
Тази и заглавна снимка:  Shanty Wijaya, интериорен дизайнер

6. Нисък профил за мебелите и много свободно пространство

Изберете минималистично обзавеждане с нисък профил. Тук правилото – колкото по-свободно, толкова по-добре е валидно с пълна сила. Японските мебели са си преобладаващо ниски, за да отговорят на традиционната културна нужда на японците да се чувстват и да стоят по-близо до земята. А това е в голям плюс за случаят Джапанди, защото ниските профили подчертават усещането за пространство и следователно засилват това за спокойствие. Т.е. вместо висок шкаф, можете да изберете комод с по-нисък профил. А при кухнята, супер би било, ако можете да си “спестите” стенните шкафове, които освен, че побират много неща, изпълват и голяма част от свободното пространство.

***

И така… Това са накратко представени основните принципи на Джапанди. А това, което най-много ни допадна на нас в този хитов интериорен стил е фактът, че тази елегантна смесица между Изтока и Запада освен красота и комфорт, придава и усещане за сигурност, спокойствие и уют, от които всички имаме нужда през последната година.

джапанди
Кадър от проект на Norm Architects: Archipelago House

Вижте още: