Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Всяка втора компания планира реорганизация на офисите си

Бизнесът обмисля цялостна реорганизация на заеманите офис площи, за да осигури безопасна и ефективна среда при връщането на хората на работните им места. Това показва проучване на Cushman & Wakefield Forton, проведено сред компании с общо над 43 000 служители в София през м. май.

Според допитването четири от пет компании все още нямат яснота кога ще върнат работещите в бизнес сградите.

Повечето обаче търсят варианти за по-гъвкаво разпределение на офис площите и хибридни начини на работа. 11% от допитаните посочват, че започват да връщат служителите си на работните места наесен. 53% от участниците в проучването посочват, че ще търсят решения като Hot Desking, Activity Based Working и др.

В анкетата са участвали предимно фирми от аутсорсинг и IT сектора, финансовата сфера, фармацевтични компании и др.

Офис сградите ще започнат да се оживяват наесен

„Връщането на служителите на работните им места ще е дълъг процес, свързан с цялостна реорганизация на начина на работа. Показателно е, че редица компании ще запазят частично работата от къщи и ще върнат хората в офиса на ротационен принцип“. Това коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в консултантската компания.

Проучването показва нарастващ интерес към реорганизация на работното пространство. При нея служителите нямат собствени бюра, а ползват свободните към даден момент, т.нар “hot desking“. Популярна система за организация на площите е и Activity Based Working. При нея в офиса се обособяват различни функционални зони в зависимост от дейностите и работния процес.

Въпреки че реорганизацията ще позволи на компаниите да оптимизират работното пространство, 55% от участниците в проучването заявяват, че не планират да променят обема на наетите площи. 38% планират намаление с над 10% в краткосрочен план. По отношение на работата от къщи 52% от запитаните планират тя да заема 20% от работното време на служителите им, а останалите 48% – между 21% и 50% от него.

Извън непосредствения ефект върху организацията на работното пространство, пандемията промени и средата в офис сградите.

„Напоследък сме свидетели, а и самите ние разработваме дигитални приложения за управление на сградите и редица процеси от ежедневието на работещите в тях. Идеята е бързо и удобно, само на екрана на телефона си, служителите да могат да поръчват храна; да запазват места за паркиране за клиентите си; да ползват услуги като химическо чистене; резервация на конферентни зали и т.н. От гледна точка на безопасността им подобни приложения ще гарантират и безконтактен достъп до сградата и до офиса на конкретна компания“. Това посочва Красимир Петров, мениджър „Пропърти и асет мениджмънт“ в Cushman & Wakefield Forton.

По думите му дигитализацията обхваща почти всички аспекти от работното ежедневие и може значително да повиши добавената стойност на сградите. В допълнение подобни решения правят работата от офиса по-удобна и безопасна, като така улесняват процеса по връщане на бизнеса към нормалния ритъм и начин на работа.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

неефективни задължения 26.05.2021

Паричните помощи към бизнеса и домакинствата са неефективни

Финансовите политики на правителството за подкрепа на домакинствата и бизнеса във време на COVID кризата са неефективни както за икономиката, […]

Прочети още
Радосвет Радев 23.04.2021

Радосвет Радев: трудните дни за бизнеса предстоят

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев участва в Общото събрание Русенската стопанска камара. „Предвидимостта на средата е един […]

Прочети още