Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София


На днешния ден православната църква подчита паметта на мъчениците Вяра, Надежда, Любов и София. Според преданието в Рим живяла благочестива жена християнка на име София. В своя живот тя оправдала напълно името си „София“, което значи „премъдрост“. И като съпруга, и като вдовица по-късно, тя водела благоразумен християнски живот, изпълнен с мир, чистота, кротост, покорност на Божията воля. Според възможностите си, тя вършела непрекъснато милостиня. Животът й бил низ от добри дела.

След раждането на третата дъщеря София се лишила от своя съпруг. Тя посветила целия си живот на това – християнски да възпита дъщерите си. Семейството станало добре познато сред римляните и император Адриан ги повикал при себе си, за да се убеди с очите си. Той накарал християнките да пренесат жертва в името на богинята Артемида, но дъщерите отказали. Тогава императорът ги наказал с жестоки мъчения, които София била принудена да гледа. Трите момичета не издържат на мъченията и умират, а няколко дни по-късно си отива и майка им.

Не се извършват някакви специални обреди и не се спазват забрани. В много къщи за този ден месят пресни питки и ги раздават, с грозде или други плодове, за здраве, щастие и любов.

Отдава се почит на добродетелите, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Днес е и денят, в който столицата на България чества своя празник.