Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Ясни са победителите в конкурса „Български архитектурни награди 2021“

Български архитектурни награди

За първи път бе връчен и приз за цялостно творчество, а международното жури определи и четири специални награди.

Под знака на положителните емоции се проведе тазгодишното издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Снощи, 16 ноември, се проведе тържествената церемония по обявяване и награждаване на победителите. Събитието с водещ Елена Розберг се състоя на живо в „София Хотел Балкан“. Патрон на наградите бе министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

„Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България“, обърна се към участниците министър Комитова.

Български архитектурни награди
Арх. Виолета Комитова

Голямата награда в третото издание на конкурса журито отсъди на Винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio.

Сградата е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско. Новата винарна е на две нива, като на долното са техническите помещения, производственото пространство със съдовете и залата за отлежаване на бъчвите, а над тях са дегустационната зала, кухнята и кабинетите.

Пространството съчетава бетон, метал и стъкло, а хладният промишлен дизайн се омекотява от красивите дървени мебели и облицовки. Стъклени прегради осигуряват видимост между различните зони в сградата. Посетителят има възможност да наблюдава производствения процес през просторни витрини дори отвън. Около имението е оформена богата паркова среда, която се вписва живописно в природния ландшафт. Една година след откриването, винарската изба е значим фактор за възраждането на района.

Български архитектурни награди
Голямата награда бе връчена на арх. Тодор Обрешков и арх. Теодора Алексиева от министър арх. Виолета Комитова.

Български архитектурни награди
Винарско имение „Драгомир“

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури. Ето ги и тях:

Вила Гантиади по проект на арх. Лъчезар Николов и арх. Нели Стефанова от архитектурно студио NIKART.

Къщата е поместена в скалист склон, в непосредствена близост до морския бряг. Сградата е проектирана изцяло под нивото на улицата, което дава възможност за запазване на морската гледка и голяма част от растителните видове. Тази архитектура не демонстрира. Мащабите ѝ остават скрити, като е видима единствено от брега. Преходът от външната среда към интериора е решен с материали и структури, характерни за мястото. Темата за морето продължава и във вътрешността на вилата.

Aрх. Лъчезар Николов приема наградата за проекта на Вила Гантиади

Вила Гантиади

Жилищна сграда “Бояна 49” с автори на проекта арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов от I/O Архитекти.

Сгpaдaта e cĸpитa в гopaтa и се забелязва отдалеч само като aбcтpaĸтни xopизoнтaли отблясъци и cвeтлинa мeждy cтвoлoвeтe на дърветата. Проектът развива най-съществените характеристики на средата – изолираността и спокойствието на околната гора. Основен фокус е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на жилищата.

Проектът е номиниран за престижните европейски награди на Фондация „Мис ван дер Рое“.

Арх. Георги Кътов с награди за проектите „Бояна 49“ и Eclipse house.

Жилищна сграда “Бояна 49”

Eclipse house с автори на проекта отново I/O архитекти – арх. Вяра Желязкова, арх. Росица Христова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов.

Семплата кубична форма на сградата синтезира различни възможности и функции – неочаквани пространствени връзки, богата естествена осветеност, гъвкави плъзгащи се панели за зониране на помещенията.

Основният фокус е контактът на човека с природата, който е постигнат по различни начини в трите нива на къщата.

Eclipse house

Културно-туристически комплекс “Ченгене скеле” с автори на първия етап на проекта – арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова от архитектурно студио МОТО.

Етнографският комплекс се намира на 15 км от Бургас, в близост до едноименното рибарско селище. Това е ново публично пространство със сгради за етнографски експозиции и кафене, което предлага възможности за богата културно – образователна и развлекателна програма.

Целта е подпомагане и популяризиране на рибарския занаят чрез демонстриране на традиционни рибарски практики, обучения, срещи и обмен между рибарите и посетителите на комплекса.

Аарх. Мариана Сърбова и арх. Десислава Стоянова приемат наградата за „Ченгене скеле“.

награди
“Ченгене скеле”

За първи път в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен и приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България.

Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел „Плиска”, черквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради.

Георги Лозанов приема награда за цялостно творчество от името на баща си арх. Лозан Лозанов.

За конкурса „Български архитектурни награди“

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. В тазгодишното издание участваха общо 35 проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (тъй като събитието не се проведе през 2020 поради пандемията). Международен архитектурен борд номинира 15 от проектите, които продължиха на следващия тур. Във втория етап, който се проведе също вчера, участниците представиха проектите си пред престижно международно жури с участието на световноизвестни архитекти, които от своя страна имаха задачат да изберат най-добрите сред тях.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
11.11.2021

След селекция: 15 проекта се съревновават в конкурса Български архитектурни награди 2021

15 проекта са номинирани да продължат във втората фаза на конкурса “Български архитектурни награди 2021”, организиран от Камарата на архитектите […]

Прочети още
дизайн 15.11.2021

Най-добрите архитектурни и интериорни проекти: BIG SEE Grand Prix 2021

BIG SEE отново раздаде своите Grand Prix (награди), отличавайки най-добрите проекти от света на дизайна, архитектурата и туризма. За BIG […]

Прочети още