Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Ясно е кой ще проектира четвъртото по големина летище в света

King Salman в Рияд (Саудитска Арабия) ще бъде четвъртото по големина в света и второто по големина международно летище в кралството. Преди него са King Fahd International (Саудитска Арабия), Denver International Airport (Денвър) и Fort Worth International Airport (Далас).

На площ от 57 кв. километра новото летище ще има шест успоредни писти. То ще поеме и терминалите на съществуващото в момента King Khalid, заедно с 12 кв. км помощни, жилищни, търговски и развлекателни съоръжения.

Проектът ще се реализира от архитектурния гигант Foster + Partners, тъй като именно британските архитекти спечелиха договора за проектирането на King Salman.

Дизайнът на комплекса е вдъхновен от идентичността на Рияд и културата на Саудитска Арабия. Летището ще получи LEED Platinum сертификат и ще се захранва от възобновяема енергия.

„Гледайки напред към бъдещето, международното летище King Salman преосмисля традиционния терминал като единична верига, обслужвана от множество входове. Терминалът е много подходящ и свързва пътниците със сетивните преживявания на града, с природни елементи, темперирана светлина и най-съвременни съоръжения“. Това коментира Люк Фокс, ръководител на студиото на Foster + Partners, по повод новината за новия договор.

Четвъртото по големина летище в света ще бъде с шест успоредни писти и ще поеме терминалите на King Khalid. Всички визуализации:  Foster + Partners

По план до 2050 г. летището трябва да е в състояние да обслужва 185 милиона души и 3,5 милиона тона товари.

През 2019 г. Foster + Partners спечели друг подобен договор – за проектиране на международно летище в туристическия курорт „Червено море“. То се изгражда на западния бряг на Саудитска Арабия.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
21.06.2022

Дървото – главен герой в зашеметяващия проект за летището в Цюрих

Проектът за разширението на летището в Цюрих, Швейцария, е повече от амбициозен. Сградата ще бъде построена предимно от дървен материал […]

Прочети още
летище 28.06.2021

Най-новото мегалетище в Китай изпрати първия си полет

Дългоочакваното международно летище “Тианфу” край китайския град Чънду бе открито официално. А с него Чънду става едва третият китайски град, […]

Прочети още