Явор Кубатов: Коминните системи на Schiedel покриват всички БДС и ЕN норми


Явор Кубатов е завършил Стопанската академия в Свищов със степен „бакалавър” в специалността „Стопанско управление“, магистър е по „Международни икономически отношения“, дипломира се със същата магистърска степен и в „Митнически и финансов контрол“. Започва работа в строителния бранш през 2000 г.

Надзорът и институциите у нас си вършат работата само по документи, от нас зависи разликата между документи и реалност на строителния обект да е по-малка.

– Г-н Кубатов, като доставчик на строителни технологии и специалист, запознат със състоянието на строителния сектор, каква е оценката Ви за качеството на строителството у нас?

– Първо искам да кажа, че Schiedel е най-големият производител на коминни системи в Европа – както на комини, подходящи за жилищни еднофамилни и многофамилни сгради, така и за промишлеността. Строителните технологии и продукти в България са се развили неимоверно за последните 15 години към по-добро. Естествено, има още много какво да се желае – от самото проектиране до изпълнението на всеки конкретен детайл. Най-общо казано, високите технологии са много хубаво нещо, но трябва да се познават и спазват.

– Кой има интерес и защо се правят компромиси с материалите и качеството на изпълнение на дадени обекти? Вършат ли си работата надзорът и институциите за контрол на инвестиционния процес в България?

– Интерес има инвеститорът, когато проектът е инвестиционен – за продаване. С качеството на материалите и технологиите се правят компромиси, за да се увеличи ефектът от продажбата – особено в частта „скрити работи”. Надзорът и институциите си вършат работата по документи, а реално какво се случва на строителния обект, не е много ясно. Всички знаете, че по документи в България всичко е наред, а реалността е прекалено различна. От нас зависи разликата между документи и реалност да е по-малка. Това е в интерес на абсолютно всички. За мен е важно винаги да давам правилното решение на инвеститора, архитекта или инженера, а не просто някакво решение.

– Когато хората строят частни къщи за себе си и семействата си, информират ли се за същността на това, което влагат като материали? Склонни ли са да платят истинската му стойност?

– Разликата между инвестиционното жилищно строителство и строителството на собствен дом от гледна точка на инвеститора е огромна. Когато човек си строи къща, не мисли само за цени, а и какво получава реално, и добрата новина е, че хората все повече четат етикета на стоката, а не се подвеждат само по марка, макар и много известна. Т.е. готови са да платят за реално качество, а не само за марка. И в нашия бранш световни производители си позволяват да доставят различни спецификации на продуктите си за България и Румъния от тези за Западна Европа, но на цени като истинските продукти. Тук опираме и до потребителска култура.

– Продължава ли ниската цена да бъде определяща в избора на материали? Да поговорим за рисковете от некачествено строителство!

– За съжаление, трябва да кажа, че да – ниската цена е определяща, но това е свързано и с компетентността на купувача и доставчика. Т.е., когато информацията за съответния продукт или технология е правилно, пълно и ясно поднесена, клиентът може да направи информиран избор. Тук е мястото да кажа, че голяма част от доставчиците на строителни материали просто префактурират някакви стоки, без да дават правилното решение на клиента. Всички сте чували израза: Ами това не ми го търсят… А как човек да си купи нещо, което не знае, че съществува и каква е функцията му!? Рисковете са много, като най-безобидният е значително влошен коефициент на полезно действие на уреда (камина, печка на пелети, газ, котел), който е включен във вентилационния отвор, защото в сградите почти няма истински комини, с изключение на сградите, построени от „Артекс“ в София. По-сериозен е рискът от запалване и пожар, подобно на училището в Карнобат, като един от по-известните случаи, или хотели в Банско и Велинград, които също пострадаха.

– За много българи уютът на дома се свързва с камина в жилището. Освен избор на вида и дизайна й, наясно ли са хората, че мечтата за камина трябва да се предхожда от знанието за изискванията към комина? Какъв е вашият професионален съвет по въпроса?

– Да, уютът е пряко свързан с живия огън. Но огън без пушек няма и затова е необходим комин, а не вентилационен отвор. Ако коминът е правилно избран от ОВИ инженера съвместно с архитекта на сградата, минимум 30 години ползвателят ще си гарантира безпроблемна, екологична и икономична работа на камината, котела, печката на пелети. Schiedel предлага безплатна техническа помощ при избора на комин – така че съветът ми е да даваме правилното и гарантирано решение на инвеститора.

– Все по-актуално става да се говори за енергийна ефективност и екология. Къде е допирателната между коминните системи и енергийната ефективност и екологията?

– Енергийната ефективност е пряко свързана с екологията и чистия въздух, особено в тежки зими като последната. Ефективната работа на уреда, както стана ясно, е в пряка зависимост от тягата на комина. Когато коминът и уредът работят ефективно, горивният процес е пълен, КПД-то е високо, т.е. има по-пълно изгаряне и следователно по-малко вредни частици, изхвърлени в атмосферата. Идеята с филтрите за комини не виждам как ще проработи, след като сградите нямат комини, а въздуховоди и вентилации, които незапознатите наричат комини. Това са комини точно толкова, колкото и мишката на компютъра е мишка!

– Комините са едни от най-пожароопасните елементи в отоплителните системи поради факта, че се нагряват до висока температура и преминават през цялата сграда. На какви параметри трябва да отговарят, за да са безопасни?

– Коминът, за да се нарече комин, трябва да е пожаробезопасен. Т.е., ако се възпламенят саждите в него, развивайки 800-900 градуса по Целзий, или възникне пожар в помещението, където се намира коминът, пожарът да не се разпространява в други помещения в продължение на 90 минути. Коминните системи на Schiedel отговарят и покриват всички БДС и ЕN норми към днешна дата, включително нововъведените еврокодове при проектиране.

– Налице е все по-нарастваща статистика за пожари в страната с материални щети и човешки жертви. Това ли е резултатът от занижения държавен контрол?

– Не само тази зима имаше доста запалени покриви (когато пожарът е тръгнал от покриви, в 99% от случаите причината е в „комина“) и цели изгорели къщи. Мога да изброя и още причини, освен контрола по документи, но така ще се размие отговорността, а аз не искам това.

– Има ли случаи, в които коминните системи могат да предотвратят пожар?

– Във всички случаи. Това всъщност е основна характеристика на коминните системи.

– Какво е по-особеното при комините за пасивни къщи? Какво бихте препоръчали на хората, които се интересуват от темата?

– Като най-реномиран производител на коминни системи Schiedel произвежда и доставя на българския пазар различни видове коминни системи според вида на използваното гориво и тяхното приложение. Системи от техническа керамика с 30 г. международна гаранция и системи от неръждаема стомана с 10 г. международна гаранция. За пасивни къщи се използва системата Schiedel ABSOLUT, има няколко завършени проекта в България, последният е от тази година и в момента се изгражда.

 

Източник: вестник „Строителство и имоти“