Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

ЮНЕСКО проверява щети на над 200 културни обекта, нанесени от войната в Украйна

Целта е впоследствие да се направят планове за реконструкцията им.

ЮНЕСКО документира нанесени щети или пълното унищожаване на 207 културни обекта в раздираната от война Украйна. Констатациите са на базата на сателитни изображения, направени преди и след руското нашествие в страната.

Данните се събират на специално създадена онлайн платформа.

Първоначално платформата ще бъде достъпна само за експерти, а по-късно ще бъде отворена и за обществеността. Това съобщи Криста Пикат от ЮНЕСКО в Женева, цитирана от ДПА. Добра новина е, че седемте обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в Украйна засега не са понесли щети, причинени от нахлуването на Русия преди осем месеца, допълни Пикат.

Не са пощадени обаче други обекти, сред които е и Драматичният театър в Мариупол. Припомняме, че стотици цивилни потърсиха убежище там малко след началото на войната. На 16 март руските бомби разрушиха голяма част от сградата. Кадрите, разглеждани от ЮНЕСКО, са от периода между 9 март и 12 май т.г. От 207 обекта на територията на Украйна 88 са религиозни, 15 са музеи, 76 – сгради с историческо или художествено значение, 18 – паметници и 10 – библиотеки.

При оценката на снимките ЮНЕСКО работи с базирания в Женева Сателитен център на ООН (UNOSAT).

След като организацията получи информация за нанесени щети, центърът купува сателитни изображения, направени възможно най-близо преди и след дадена атака. Подобни снимки струват между 250 евро и над 1000 евро, в зависимост от това как са получени. Експерти обработват сателитните изображения, за да покажат точните разрушения.

Снимките се използват за документиране на момента на нанасяне на пораженията, степента им и други, за да се направят планове за реконструкция, допълни Пикат.

снимка: UNESCO

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
17.03.2022

Поредният разрушен паметник на културата – бомбардираха театъра в Мариупол с над 1000 цивилни

ЮНЕСКО: Заплахата за архитектурното наследство на страната е голяма. Руска бомбардировка е разрушила Драматичния театър в Мариупол, където са били […]

Прочети още
Харков 26.04.2022

Арх. Норман Фостър представи план за „прераждане“ на белязания от битки Харков

Британският архитект Норман Фостър, известен с възстановяването на сградата на германския Райхстаг и с проекта си за лондонския Милениум бридж, […]

Прочети още