Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

За бретцела, асфалта и цената на… баницата!

Чудни неща се случват по нашите земи и села, понякога, наистина чудни…

А „асфалтовият бретцел“ във видинското село Дреновец е едно такова „чудно“ нещо, което обаче, освен усмивки, предизвиква и въпроси.

Новоизградената велоалея или „еко велопарк“, както официално се нарича, определено се превърна в истински „хит“ за злободневни шеги и закачки. А кметската управа бе поставена в ситуация да се защитава от критики и подигравки, заради странния асфалтов проект, който реализира в центъра на селото.

Смешен, странен, нескопосан, абсурден… Това са само част от определенията, които можете да откриете в социалните мрежи във връзка с новата придобивка на местните. И ако погледнете към снимките от парка, които вестник Конкурент първо публикува – лесно ще се съгласите с тях. По-лесно, отколкото с новина като тази, че някакви си 60 милиона лева, предвидени за строителството на АМ „Хемус“ са изчезнали и сега – нито пари, нито път, например.

Освен странната форма и наивистичната (или непрофесионална, поне на пръв поглед) реализиация на проекта, не по-малко смущаващ е фактът, че е одобрен и финансиран по ПУДООС.

Да, „коласалната“ сума, отпусната за велопарка е 9985,20 лв., но това именно повдига въпроса:

Защо и кой (по дяволите!), реши и одобри проект за изграждане на цял! велопарк, пък било то и в някакво село? И повярва, че ще се случи реално, за подобна сума?! При положение, че само една пейка в дългогодишния злополучен ремонт на „Графа“ в столицата (наприемер) струваше толкова, а тук има цели пет!?

И дори да приемем, че подобен велопарк действително може да се реализира за такава сума, защото цената на асфалта рязко е паднала, а не се е покачила на фона на стремглаво повишаващите се цени в индустрията, защо резултатът е такъв – смешен, нескопосан, озадачаващ…

Пред медиите кметът на общината признава, че не разбира „проблема“.

И аз му вярвам. Защото и той, и хората, които живеят в селото, и децата, които ще използват новата придобивка, са доволни. Харесват си я. Склонна съм и аз да я харесам – представям си го този „бретцел“ как ще изглежда догодина на пролет – „облечен“ в зелена трева, която, за да поддържат, хората от селото сами ще поливат и косят, безплатно. И ми става едно такова сантиментално, мило…

Местните сами ще си го поддържат и така ще изпълнят и условието на ПУДООС – финансират се устойчиви проекти, които, за да докажат своята устойчивост, за период от минимум 2 години бенефициентите трябва да поддържат и да опазват движимите и недвижимите активи, придобити в следствие на реализацията им. Изискват се и мерки за недопускане на повторно замърсяване на почистените площи, участие с доброволен труд от страна на местната общност, както при създаването на идеята за проекта, така и при изпълнение й и др. И хората са го направили, отговорили са на всички изисквания.

Следователно проектът е отличен!

Защото жената, която живее в съседство на новия парк, ще осигури водата за поливането – безплатно, безвъзмездно, за да имат децата къде да играят. А местните ще местят маркучите цяло лято, за да се поливат и растат зелените площи, оформящи асфалтовата… фигура.

снимка: в-к Конкурент

„В селото живеят над 250 деца. Площадката осигурява възможност за игри, каране на тротинетки и колелета. Обектът е проверен и одобрен от РИОСВ – Монтана дали всичко по него е направено“, обяснява многократно в отговор на медийни запитвания кметът. И подчертава, че това е безопасно място за децата, без риск да пострадат, докато карат велосипедите си. И съм съгласна с г-н Александров. Но се чудя, той знае ли чужди езици, знае ли какво е пъмп-трак или байк парк например и виждал ли подобни алтернативни решения. Интересувал ли се е?

И дори отговорът да е не, пак го разбирам. Разбирам го и приемам факта, че е удовлетворен от проекта.

Но не разбирам експертите.

Не разбирам тези, които харчат милиони левове по програми като тези на ПУДООС – само за да си свършат работата – да одобрят, без да се замислят и да „похарчат“ едни пари, защото са за това – за харчене. Да мине новината по медиите, че държавата е успяла да финансира Х на брой проекти за Х милиона лева и всички да сме доволни. Защото така, оказва се за пореден път, работи системата, администрацията, държавата.

И няма никакво значение дали отпуснатите за проекта на село Дреновец пари са невъзможно малко или прекомерно много. Значение има, че Европа дава пари за „немски бретцел“, а ние строим „вити баници“ с тях. Че уповавайки се на доверието на европейците, ние ги лъжем в очите – грижа ни е за околната среда, инвестираме време, средства и човешки потенциал и строим – паркове, градинки, детски площадки и пътища (ама друг път!)! А най-тъжното е, че лъжем и себе си, и децата си!

Снимки: в-к Конкурент

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
18.05.2021

Пъмп-трак парк срещу скейтпарк – Ямбол срещу Боаси-льо-Шател

Новината, че в един от най-големите градски паркове в страната, този в Ямбол, откриха нова пъмп-трак писта, ни зарадва. От […]

Прочети още
04.03.2021

Колко нови язовира ще построим за 10 години, ако за 30 не успяхме да построим два?

текст: Деница Митева Отварям сайта на Министерски съвет, секция “новини” с дата 25.02.2021 г. и прочитам прессъобщение, че “Най-малко четири […]

Прочети още