За децата с любов, От правителството


Автор: Лина Георгиева

Като дете прекарах солидно количество време по детските болници. Имах проблеми с имунитета, бях слаба и често боледувах. Така успях да обиколя доста от детските отделения по болниците в София и макар спомените да не са много ясни, помня мизерията. Всъщност мизерията е единственото нещо, което си спомням. Сега като възрастен човек, който има свое дете, мога да кажа, че нещата са се подобрили.

Не мога да коментирам качеството на здравеопазването, тъй като в това отношение изживяванията са много субективни, но базата със сигурност се е подобрила. Като родител това много ме радва. Зарадвах се и на новината, че скоро най-после ще се сдобием с Национална детска болница, но това което ме смути бе взетото решение да се довърши строеж, който е  изоставен преди 40 години. Това са не 10 или 20, а цели 40 години! Да, отдавна се знаеше за тези намерения, но те за мен бяха по-скоро като виц, отколкото реалност. Сега обаче имаме вече обявен конкурс за проект с обявена стойсност за строеж, който стърчи в сърцето на града откакто се помня ( и преди това). Не е небходимо да си инженер или архитект, за да осъзнаеш колко проблематично е това решение.

Дори да оставим настрана въпроса с бетона и арматурата, които с десетилетия са били непредпазени и изложени на студ и пек, самата сграда вече не отговаря на нормите. Като един обикновен член на обществото, който няма познания в инженерните науки прочетох много от коментарите на специалисти и архитекти, които са единодушни за плановете на сградата, височината в помещенията и т.н. Единодушието по въпроса ме накара да се съглася, че наистина тази сграда конструктивно не отговаря на зададените норми за съвременна болница.

Но дори за този проблем да се намери решение и някой архитект да направи невъзможното  с някаква магия, която само архитектите владеят и някак сградата да стане пригодна, то срещаме следващ проблем. Стойността на договора е 93 407 331.47 лева с включен ДДС, а обществената поръчка е за инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор). От разговор с арх. Комитова миналата година разбрахме колко проблематични могат да бъдат този вид обществени поръчки и колко много фирми и архитекти отказват да участват в подобни конкурси.

„У нас  по закон е забранено едно и също лице да бъде и проектант и строител, а в инженеринговите поръчки е разрешено една и съща компания да направи и проектирането и строителството. Дори да приемем, че инженеринговата услуга е законосъобразна, от  гледна точка  на обществения интерес тя е нецелесъобразна и затова трябва да се премахне.“, каза арх. Комитова в интервюто ни с нея.

И така децата в България, които с всяка изминала година стават все по-малко, ще получат една 40-годишна сграда, която трябва да бъде превърната в болница с помощта на 93 млн. лева, архитекти-магьосници и поръчка, която предразполага към порочни практики. Всичко това се случва с одобрението на здравен министър по време на криза.

Разбираемо, новината веднага предизвика общественото неодобрение, както и остри критики от страна на архитектите и инженерите. На тези критики от правителството отговориха, че смятат да сформират работна комисия състояща се от „специалисти в областта на здравеопазването“ включително педиатри. А защо направо да не се сформира още една комисия от архитекти и инженери, които да взимат решения в областта на здравеопазването? Защо на екраните ни всяка вечер е ген. Мутафчийски, а не арх. Първанов?

За разлика от „Графа“ и така легендарните ремонти в центъра на София, тук вече не е въпрос на естетика и удобство. Наука, архитектура и технология са работили заедно с години, за да бъдат създадени норми, които не са случайни и не са там като препоръка, а като задължение. В България обаче никой не носи задължение, а само се препоръчва или се правят „допълнителни обследвания“.

И да, България има крещяща нужда от нова детска болница. Бих била хиляди пъти по-спокойна за детето ми при наличието на модерна детска болница. НО не и когато тази болница е построена на магия с редица компромиси, носи названието „модерна“ и няма как да даде възможно най-доброто на нашите деца. А ако има някой заслужаващ възможно най-добри условия за лечение, то това са именно децата. Без компромиси и без магии.

Снимка: btvnovinite.bg