За какво да внимаваме, когато търсим апартамент под наем


В момента е времето, когато се търсят най-много апартементи под наем. Цените се вдигат, но наравно с това се появяват и много измамници. Предлагаме ви няколко съвета, които да ви предпазят от измами или неизгодни сделки.

Няма никаква връзка със собственика

Един от най-големите знаци, че нещо не е наред е липсата на комуникация с хазяина. Да приемем, че най-накрая сте намерили имот, който харесвате. Вие се обаждате и се обаждате, за да уговорите оглед, но никой не вдига. Никой не се обажда обратно, и то с дни. За съжаление, ако този сценарий звучи твърде познат, може да е време да се откажете от този апартамент и да намерите друг с малко по-отзивчиви собственици.

Изводът е такъв: Отговорът, който получавате сега, е показателен за отговора, който ще получите по-късно.  Само си представете какъв ще бъде отговорът, ако нещо се обърка в апартамента. Добрите хазяи винаги се свързват с вас, дори и да са заети.

Изглежда малко неподдържано

Може би боята се бели на места или има мръсни следи по стените. Всяка сграда има несъвършенствата си, но понякога има твърде много за апартамента. Когато вървите през сградата, запишете тези малки несъвършенства и вижте колко се натрупват. Понякога, всички заедно, показват, че апартаментът не се поддържа правилно.

Истината е, че ако наемодателят или обслужващият персонал не се грижат за малките неща, те вероятно не се грижат и за големите. Освен това, малките проблеми често се превръщат в по-големи. Малки течове могат да означават големи наводнения.

Апартаментът се предлага под средната цена

Не казваме, че евтиният наем е лошо нещо, особено ако нямате много пари, но има разлика между евтини и нереалистични. Понякога измамници ще взимат съществуващи списъци с апартаменти и ще ги пускат на друго място на много по-евтина цена, за да събират депозит от нищо неподозиращите хора, които са развълнувани да сключат сделка.

Направете си домашното, за да се уверите, че не попадате за този мръсен трик. Разгледайте добре списъци с апартаменти на повече от едно място. Винаги отивайте да видите апартамента лично преди да давате пари някакви пари, дори ако се идвате от далеч. Най-малкото се уговорете за видео тур. Обикновено тези изисквания са достатъчни, за да изплашат измамници.

Карат ви да плащате само в брой

Да, най-вероятно ще трябва да похарчите повечко пари през първия месец под наем. Въпреки това, ако има натиск да плащате в брой, това може да е знак, че сте на път да бъдете измамени. Винаги питайте за платежни опции и ако собственикът на имота или брокерът твърдо настояват за плащане в брой, продължете с повишено внимание.

Ако решите да го направите, уверете се, че сте видяли апартамента лично и че имате подписани и завършени документи в ръка. Въпреки че тези неща няма да ви защитят напълно, то може да ви даде известна юридическа помощ в случай, че „наемодателят“ злоупотреби.

Вижте още:

Преустройство на малкия апартамент

Вижте как едно страховито „подземие“ се превърна в пищен апартамент на стойност 592 000 долара