Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

За първи път от десетилетия: милиони за храмовете в Кюстендил

храмове кюстендил

За първи път от десетилетия са отпуснати 2 641 980 лв. за храмовете в Кюстендил. Средствата ще бъдат използвания за ремонт, укрепване, възстановяване и реставрация на храмовете в Кюстендилска духовна околия: Успение Богородично“ – 1 036 552 лв., Св. Мина“ – 311 332 лв., Св. Димитър“ – 535 903 лв., Гранички манастир „Свети Лука“ – 562 504 лв., Св. Петка“ в с. Невестино – 195 689 лв. 

От община Кюстендил определиха решението на Министерски съвет като “празник на празниците!”.

Снимки: община Кюстендил

Правителството отпусна и допълнителни 140 088 лв. за спешен ремонт на джамията „Фатих Мехмед“.

Надвисналата над всички, грозяща, рушаща се и изключително опасна най-висока част на джамията „Фатих Мехмед“ и на нейното преддверие се нуждаят от спешен укрепителен ремонт. Неотложните обезопасителни дейности са първи етап от съвместния проект на Община Кюстендил с Министерски съвет и културните институции за реставриране на паметника на културата и превръщането му в музей, заедно с джамията „Ахмед Бей“ при римските терми в града, който със своята културно-историческа стойност да допълни знаковите обекти в Кюстендил на туристическата карта на България.

Състояние на джамия „Фатих Мехмед“ днес:

От община Кюстендил се похвалиха и с бъдещи нови придобивки.

Всички 11 проекта на територията на Община Кюстендил в конкурса “Обичам природата и аз участвам” в рамките на ежегодната национална кампания „Чиста околна среда“ са одобрени. С реализацията на дейностите по Националната кампания през 2021 г. се цели реновиране и/или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други.

С одобрените за финансиране проекти ще се изградят зони за отдих и спорт и ще се облагородят съществуващи такива в 9 села на територията на община Кюстендил, като всеки от проектите е на приблизителна стайност 10 000 лв. В ОУ “Проф. Марин Дринов” и ДГ “Еделвайс” в града ще се реализират проектите “Зелена зона в училищния двор” (4 996,80 лв.) и “Играя и уча на открито” (4 950 лв.).

Детска площадка в Кюстендил.