Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Забавяне от НИНКН спъва работата по проекта за Небет тепе

небет тепе

Четиримесечно забавяне на съгласувателното становище от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) спъва работата по проекта за Небет тепе в Пловдив. Заради забавянето не може да се издаде разрешение за строеж и да стартира работата по проекта, заяви заместник-кметът по строителство Пламен Райчев.

По думите на Райчев документите са входирани в НИНКН за становище още на 23 август 2021 година. На 13 декември са изпратени писма до министъра на културата и до директора на НИНКН, за да се провери защо се бави процедурата. В първия работен ден на 2022-а година от културното министерство е получен отговор, съгласно който институтът трябва да даде становището си в седемдневен срок.

„Това забавяне става вече притеснително, тъй като обектът трябва да бъде завършен до края на 2023 година. Работим по този проект повече от две години – от самото начало на мандата. Има избран изпълнител в лицето на консорциум „Филипопол 2020“. Има изготвен технически проект, изтеглен е кредит за съфинансиране в размер на 2 милиона лева от страна на Община Пловдив. Но без съгласувателно становище от НИНКН не може да стартират същинските строително-монтажни дейности“, обясни Пламен Райчев.

Той допълни, че ако се получи до седмица становището на НИНКН, до края на януари всички документи ще са набавени, за да могат да стартират строителните и реставрационни дейности.

Проект „По крепостните стени на Филипопол“ е на обща стойност 8 009 425, 66 лева с ДДС.

Малко над 6 милиона лева е безвъзмездното финансиране по ОПРР, а останалата част от сумата е съфинансирана от Община Пловдив. За целта изтегли нисколихвен заем от Фонд за устойчиви градове (ФУГ).

Проектът включва реставрация, консервация и експониране на археологическите разкопки на Небет тепе; реставрация, консервация и експониране на „Източната порта“ на Филипопол; реконструкция на техническата инфраструктура на Небет тепе, както и преустройство на двете най-близки къщи до археологическия обект. В тях ще се обособят Информационен център и санитарни помещения.

небет тепе

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
небет теп 04.04.2021

Ето кой ще изпълнява проекта за Небет тепе в Пловдив

Избран е изпълнител за реставрирането на археологическите комплекси Небет тепе, подходите към него и Източна порта. Проектът „По крепостните стени […]

Прочети още
Филипопол 02.09.2021

Представят идейния проект за Античен форум Филипопол на публично обсъждане

Днес Община Пловдив ще представи идейния инвестиционен проект за благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на Античен форум Филипопол – изток […]

Прочети още