Забраниха алкохолните обиколки на баровете по морето


По време на контрола в рамките на ресорната парламентарна комисия, министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че предвид ситуацията в страната се забраняват баркроловете (от англ. Bar crawling – обикаляне на баровете, обикновено през нощта) през този туристически сезон.

Пред журналисти тя уточни, че предстои „Слънчев бряг“ АД да изготви съответните указания за това,  съобщава Дарик.

Относно отварянето и на закритите пространства на ресторантите от 1 юни, Ангелкова каза, че заедно със здравното министерство се подготвят указания за безопастост, които ще са аналогични с  тези за откритите площи и терасите.

По отношение на предложението от 15 юни, в зависимост от епидемичната обстановка, да бъдат отворени дискотеки, нощни и пиано барове Ангелкова каза, че указанията за тяхната работа ще бъдат финализирани отново със здравното министерство до 28 май.

Министърът подчерта, че датата на отварянето на тези заведения е избрана и във връзка с подготовката на предстоящия сезон и планирането на организирания туризъм и на чартърния капацитет.

За България всяка предвидимост е важна и най-вече за конкурентното и предимство, допълни министърът като отново подчерта, че водещ критерий ще е епидемичната обстановка в страната.

В отговор на депутатски въпрос – кога се очаква да бъдат отворени границите с Румъния за пътувания и с цел туризъм, министърът каза, че се очаква отговор одобрение от техния парламент на аналогичния на българския закон за мерките след извънредното положение. По информация от нейния румънски колега, отговор на този казус се очаквал до края на тази седмица.

В отговор на въпрос за намаляването на броя на спасителите по плажовете за това лято, гласувано с промени в Закона за здравето, министърът подчерта, че няма да бъде допуснато туристите да бъдат поставени в риск.

Тя обясни, че ако се наложи да има по един спасител – например през юни, когато се очаква да има ниска заетост спрямо предходния период, или през септември, ще се направи такава организация, че да има задължително допълнителен спасител, който да може да реагира и евентуално при необходимост да замени колегата си.

Предстои на страницата на министерство на туризма да бъдат публикувани конкретни указания, съгласувани с БЧК, как да се изпълнява тази разпоредба.