Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Забраниха високото строителство в центъра на София

Сгради, по-високи от 50 метра, няма да бъдат строени в централната градска част на София. Това реши парламентът, като прие окончателно на второ четене промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Изключение ще се прави за имотите, попадащи в зоната на новия делови център на София. В 400-метровата зона около метростанциите извън централната градска част и извън районите „Триадица“, „Лозенец“, „Младост“ и „Изгрев“, сградите не трябва да надвишават 100 м височина. За останалата част от територията ограничението е 75 м.

За територията, ограничена от софийския околовръстен път, южна строителна граница на София, бул. „Цар Борис III“, допустимата височина на сградите е до 15 м.
В общия устройствен план на София могат да се определят устройствени зони за много високо строителство. В тях височината на сградите не се ограничава, записаха депутатите.
От окончателния вариант на промените отпаднаха подробно разписаните граници на териториите за много високо строителство, каквито се предвиждаха двустранно по Околовръстен път при ж.к. „Люлин“ и по бул.“Цариградско шосе“- от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.

Агенция КРОСС