Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Забравена плажна къща от 1950 г. се превърна в уникален дом

плажна къща

Повече от 20 години в тази плажна къща не е стъпвал човешки крак. Забравена и пренебрегната от собствениците, Casa da Marginal, строена през 50-те години на миналия век, пустее и се руши. Но ето че идва и нейното време! Първо се сдобива с нови собственици, а след това и с чисто нова визия, след мащабен основен ремонт.

Разположена в португалското градче Еспосенде, на брега на океана, първоначално тази плажна къща е построена като част от ваканционен комплекс от 8 двуетажни къщи. Архитектурата на проекта е била с подписа на португалския архитект Виана де Лима.

За пълната промяна на забравената плажна къща собствениците се обръщат към архитектурното студио на Педро Ферейра (PFArchStudio).

Забравената плажна къща преди ремонта…

Педро и екипът му имат нелеката задача да реновират рущащата се постройка като окажат почит към историята на сградата и към Лама и архитектурния й почерк. И в крайна сметка – да я превърнат в модерна и функционална плажна къща в унисон с морския пейзаж.

плажна къща

На първия, приземен етаж, са разположени всички общи помещения, включително и стая за гости.

„И двата етажа на къщата се нуждаеха от разширение поради малкия размер на дома“, разказват архитектите. Решението им е, използвайки изложението на дома – изток-запад, да увеличат размера на съществуващите прозорци на дома, за да разкрият невероятната гледка към река Кавадо и „срещата й“ с Атлантическия океан.

„Беше невъзможно да устоим на изкушението – отварянето на фасадата създаде почти абсолютно взаимодействие между интериора и екстериора, внасяйки морето във вътрешността на къщата“.

Тъй като основната функция на реновираната плажна къща – да бъде ваканционен дом, се запазва, всички отделни помещения, включително кухнята, дневната и трапезарията, дори банята и стаята за гости, се преливат едно в друго, без да са необходими коридори или предверия. Иначе казано – свобода на формите, пространството, преживяването…

плажна къща

На втория етаж е разположен основният апартамент, предназначен за семейството.

„Това е лятна къща, в която обаче може да се живее целогодишно, допълват от PFArchStudio. Къща, която насърчава близостта, дългите семейни закуски, слънчевите следобеди в градината или зимните вечери край камината. Casa da Marginal е проект без претенции, без формален ексхибиционизъм, без тривиалности. Това е тиха плажна къща, модерна по състав, традиционна по принципи и португалска в своята същност„.

И както се казва в една от любимите за малки и големи приказки – грозното патенце…

… се превърна в красив бял лебед! А в конкретния случай – в красива плажна къща!

плажна къща
фотограф: João Morgado, източник: PFArchStudio.

26.02.2020

LEGO построиха къща с реален размер в Лондон

Изглежда, че всичко, което Камил Валала хване в ръцете си, ще се превърне във върховна наслада. От хотели до стенописи  тя […]

Прочети още
28.12.2018

15+ супер яки идеи с лего за дома

Леготата са широко разпространен конструктор по света, да не кажем най-известният. Фирмата е датска, а производството на Лего започва още […]

Прочети още