Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Зачестили са измамите за „професионален домоуправител“ във Варна

Варна

текст: Димитър Щерев

Зачестили са сигналите от собственици, ползващи услугата „професионален домоуправител”, за измами при плащания на ежемесечни суми за поддръжка и управление на сгради, липса на отразени плащания или липса на средства в касата на входа. Това съобщиха от Асоциацията на управление на етажна собственост (АУЕС) във Варна.

Заради проблемите от организацията излязоха със специална декларация. Чрез нея насочват вниманието на хората при избора на фирма за „професионален” домоуправител.

Напомнят, че съгласно действащото законодателство е редно ползвателя да получи срещу плащането си квитанция с необходими реквизити – кой получава сумите, кой плаща сумите, размера на сумите, дата на плащането и др. Плащането трябва да става: в офиси срещу касова бележка, чрез банкови преводи, чрез системите на изи пей и и-пей, онлайн банкиране. Трябва да има и ежегодни отчети, които да се представят на общо събрание поне веднъж годишно.

От АУЕС-Варна съветват всички собственици да настояват за своите квитанции и да не доверяват средствата си срещу подпис „в тефтер”. Да изискват ежегодно представяне на отчет на приходи и разходи в сградатата и ако не получат такъв, да сигнализират в прокуратурата.


От 2009 г. и влизането на ЗУЕС досега дружествата, които сериозно развиват дейността си, са направили нужното, за да създадат сигурност в своите клиенти и да организират работните си процеси. Това обясниха от браншовата организация. Съветват ползвателите на услугата да проверяват съществуват ли регистрирани в търговския регистър дружествата, с които подписват договори за поддръжка. Тъй като може да се окаже, че са заплатили такси на дружество – фантом.

Пазарът на фирми за професионален домоуправител е динамичен и развиващ се, но вече има своята история. 12 години са достатъчно време, за да се настоява за ясни критерии и стандарти за предоставяната услуга. Клиентите имат право да изискват услугата да се извършва съобразно законовия ред. Да имат яснота кой взема техните такси, допълват от Асоциацията.

Друг съвет на експертите е свързан с напомнянето, че не винаги цената на услугата трябва да е определяща. Всяко плащане трябва да е гарантирано отразено и правилно изчислено.

кризисен център 28.04.2021

Община Варна започва изграждане на Кризисен център за деца в риск

Община Варна започва изграждането на Кризисен център за настаняване на деца в риск и на приют за бездомни и социално […]

Прочети още
стадион варна 20.04.2021

Догодина завършват строежа на стадион „Варна“?

Очакваме стадион „Варна“ да бъде завършен през 2022 година. Представен бе планът за 2021 година, в който се предвижда още тази […]

Прочети още