Загреб ще си има нова вертикална градина


Дизайнерското студио SUPERSPACE предложи нова забележителност за хърватската столица Загреб. Сградата съчетава архитектурно забележителна наблюдателна кула с вертикална градина и то в сърцето на града. Наречена „Възнесение“, дървената структурата би била „нова порта“ между историческите части на града и следвоенните райони. Ако бъде построена, кулата ще бъде 10-тата най-висока сграда в целия Загреб и една от най-високите дървени конструкции в Европа.

Възнесената кула е оптимално позиционирана, за да празкрие поглед към естествения пейзаж, от южния бряг на река Сава до горите на Медведница. Мястото на кулата също бележи разделянето между старата и новата част на града, от които архитектите са почерпили вдъхновение от дизайна. Историята на Загреб датира още от 1094 г. и по-голямата част от града преди 20-ти век е развита на север от река Сава. След Втората световна война строителният бум на юг от река Сава довежда до модерно развитата част, наречена Нови Загреб.

„Тъй като Нови Загреб е бъдещото и модерно лице на Загреб, Възнесението представлява и дава възможност за връзка с миналото и бъдещето; създадените природа и изкуствено; старо и ново; сякаш земята се издига към небето и създава тази празнота, за да се ангажира този диалог със силен поток и визуална връзка ”, обясниха дизайнерите в изявление за пресата. „Като свързваща и отразяваща черта на стария и новия град, Възнесение поздравява забележителностите на центъра с уважение и претендира за уникална форма с аналогични пропорции.“

Възнесената кула се състои от три основни части: бяла и изпъкнала външна „обвивка”, която символизира съживяването на новия град, вътрешна „обвивка“, облицована с дървен материал, която символизира идентичността на стария град и вертикална гора от дървета, засадени на няколко нива на височината, за да се създаде визуална връзка със залесения пейзаж на Загреб. Платформите за разглеждане са разположени на различни височини от кулата, за да се разгледат избрани гледки, включително река Сава, града и планините.

Източник: Inhabitat.com

Images via SUPERSPACE