Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Zaha Hadid Architects и Snohetta оценяват проектите за „Български архитектурни награди“

34 проекта участват в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Това стана ясно след като на 31 октомври изтече срокът за подаване на кандидатури.

Това са проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година. Причината за по-дългия времеви период е, че конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията.

Сред проектите има еднофамилни и многофамилни жилищни сгради; затворени комплекси; проекти за реконструкция на градски пространства; административни и офис сгради; културни центрове; сгради със социални функции; ваканционни хотели; производствени и логистични сгради.

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина.

В първия етап проектите ще бъдат разгледани от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания.

На 8 ноември бордът ще селектира 15 участника, които ще получат правото да представят проектите си пред международно жури на 15 ноември.

Тази година журито е изключително престижно, разкриват организаторите. В него участват 6 световно известни архитекти. Председател е арх. Мартин Гран – партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Останалите членове на журито са: арх. Христос Пасас – директор Zaha Hadid Architects, Великобритания; арх. Адриан Соаре – съосновател Cumulus, Румъния; арх. Брендан Макфарлан – партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция; арх. Алиреза Тагабони – основател NextOffice, Иран; арх. Адам Хатвани – основател Spora Architects, Унгария. Автобиографии и снимки на членовете на журито можете да разгледате тук.

Най-голяма тежест при разглеждането на проектите – общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта. В т.ч. и разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината. Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката. А по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

заглавна снимка: Проект на 1A studio, арх. Александър Шинолов/ тази снимка: проект на SOVA, арх. Павел Цочев

Журито ще определи една голяма награда и 4 специални.

Носителят на голямата награда ще получи статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Церемонията по награждаването ще се състои на 16 ноември в София Хотел Балкан в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021.

Всички 34 проекта, които ще се борят за архитектурна награда, можете да разгледате тук.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
конкурс 14.10.2021

МСА и ООН обявяват нов международен конкурс за устойчив дизайн

Международният съюз на архитектите (МСА) и Организацията на обединените нации (ООН) стартират нов конкурс за дизайнери и архитекти, чиято работа […]

Прочети още
27.09.2021

Zaha Hadid Architects спечели конкурса за обновяване на литовската жп гара

Zaha Hadid Architects (ZHA) ще проектира реконструкцията на централната жп гара във Вилнюс, Литва и изграждането на изцяло ново съоръжение […]

Прочети още