Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Zaha Hadid Architects представи своя мастърплан за Одеса Експо 2030

В град, който винаги е бил мултинационален и мултикултурен, град на многообразие с древни връзки по целия свят, когато посетите Украйна и нашата Одеса през 2030 г., ще почувствате силата и културата не само на една страна и на един град… вие ще почувства потенциала на цялото човечество.

Владимир Зеленски, президент на Украйна

Архитектурният гигант Zaha Hadid Architects (ZHA) се присъедини към делегацията, която представи кандидатурата на украинския град Одеса на 171-то Общо събрание на Bureau International des Expositions в Париж, за да представи предложението на Украйна за провеждането на Одеса Експо 2030 (ODESA EXPO 2030).

Бъдещото развитие в Украйна е насочено към фундаментална трансформация на икономиката на страната към енергийната ефективност и нисковъглеродните технологии. Затова и дизайнът на Zaha Hadid Architects за експото е насочен именно към ефективното повторно използване на всички съоръжения след затварянето на изложбата. Предизвикателство, което цели създаване на изложение на бъдещето, където нищо не се губи.

ODESA EXPO 2030 – ще бъде първото изложение, домакинствано от страна от Източна Европа.

Изложението ще следва „Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.“, приета от ООН. Сред целите на програмата са икономическата и социална устойчивост, прилагането на стратегии за енергийна ефективност и за намаляване на потреблението на ресурси, като същевременно подобрят образование и насърчат икономическия растеж в целия регион.

Мястото, избрано за ODESA EXPO 2030, представлява обработваема земя с липса на биоразнообразие в устието на Хаджибей. Близо до центъра на града, това уникално местоположение гарантира, че експото ще бъде лесно достъпно и може да бъде напълно интегрирано в градската инфраструктура, общността и културния живот.

До локацията посетителите ще могат да стигнат за около 25 минути от летището или жп гарата на града и само за 15 минути от фериботното пристанище. Историческият стар град и музеите на Одеса са само на 20 минути, докато достъпът до разнообразните градски плажове е между 15 и 30 минути.

Архитектурната концепция за изложението е именно на екипа на ZHA.

Проектът е организиран около пет основни елемента. Главният булевард свързва всички зони на изложението с новия крайбрежен екопарк на устието на Хаджибей на север. А услугите, логистиката и настаняването за посетители, участници и персонал са разположени в двата края на булеварда.

ODESA EXPO 2030 е проектиран преди всичко с мисъл за наследството.

Главният план е фокусиран около група от четири централни павилиона, проектирани да осигурят 80 000 кв. м гъвкави изложбени зали за търговски панаири и събития в съседство с конферентния център и хотела на Експото, за да се превърнат в първия панаирен изложбен център в Южна Украйна, обясняват от архитектурното бюро.

Тази гъвкава модулна система ще предостави на участващите нации много различни опции за проектиране на техния павилион, използвайки практични, креативни и удобни за посетителите принципи. Такива, които позволяват на всяка страна индивидуално да интерпретира всеобхватната тема на Одеса Експо 2030 чрез уникалното си културно изразяване. Всеки модулен компонент ще се състои от приблизително 25% от отпечатъка на стандартен павилион от 1600 кв. м и може да се комбинира с различни други модулни елементи, за да се създаде желаната изложбена площ за всяка страна.

Повторно приложение за архитектурните структури

В края на изложението тези павилиони ще могат да бъдат демонтирани и повторно използвани като нови обществени сгради с различно предназначение. Освен добавената функционалност, концепцията има предимство и заради това, че по този начин ще се избегне замърсяването, няма да се повлияе на въглеродния отпечатък и ще се намали негативното въздействие върху природата изобщо.

След закриването на Одеса Експо 2030 участниците ще могат да изберат дали да транспортират своите модули до родните си страни, или да дарят компонентите на своя павилион, които да бъдат сглобени отново в различни части на Украйна за повторна употреба като детски градини, училища, медицински клиники, работни пространства за творчески и дигитални индустрии и др. За да се улесни процесът, отделните елементи са специално проектирани с размери, които позволяват товаренето им в баржите, които транспортират стоки в рамките на Черно море, Азовско море и река Днепър.

Строителни процеси с мисъл за бъдещето

Проектът на ZHA предлага и иновативен строителен процес с гъвкава модулна система за сглобяване на всеки павилион. Чрез въвеждането на дигитален конфигуратор сградите могат да бъдат произведени бързо и икономично от местната верига за доставки. А участниците да оформят своя павилион и да персонализират дизайна на фасадата, като избират измежду набор от опции за материали с възможно най-ниско въглеродно въздействие.

Чрез възприемане на модулност с дигитален дизайн и методи за производство, тази система гарантира също, че всеки павилион може да бъде инсталиран, демонтиран, изпратен и повторно инсталиран в бърз и ефективен процес. В съчетание със съществуващата производствена и дигитална експертиза на Украйна, тази модулна система може да помогне за създаването на местни предприятия за производство на сгради в цялата страна, подготвени за бъдещето, обясняват от ZHA.

Не на последно място Одеса Експо 2030 ще сведе до минимум разходите за бетон с широко използване на рециклирани материали от повредени и съборени конструкции в цяла Южна Украйна. Възобновяемите енергийни източници ще бъдат интегрирани в дизайна на павилионите, включително фотоволтаици на всички покриви, докато вятърните турбини, свързани към микро-мрежата на експото, ще допринесат за енергийно положителен обект, който ще задоволи собствените си нужди на енергия, но също така ще доставя възобновяема енергия и на местната общност.

Снимки и информация: Zaha Hadid Architects, Одеса Експо 2030
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
09.12.2022

4 години делят Сингапур от новия му научен център, проектиран от Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects (ZHA) и Architect 61 официално представиха информация около проектните планове за новия научен център в Сингапур (в […]

Прочети още
метростанции 03.02.2022

Нови метростанции в Украйна са проектирани от Zaha Hadid Architects

Започна строителството на три нови метростанции в украинския град Днипро по проект на Zaha Hadid Architects. Спирките носят имената Театрална, […]

Прочети още