Zaha Hadid Architects проектира централата на смартфон гигант


Zaha Hadid Architects  спечелиха конкурса за проектиране на чисто новата централа в Шънджън за мобилния гигант Oppo – най-големият производител на смартфони в Китай. ZHA е един от петимата финалисти на проекта заедно с други топ фирми като Bjarke Ingels Group (BIG), Skidmore, Owings & Merrill (SOM), Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP) и Henning Larsen Architects HK.

От основаването си през 2004 г. и навлизането на пазара на смартфони през 2008 г., Oppo продължава да разширява обхвата си в цял Китай. С новото си седалище в Шънджън, компанията се надява да отрази това, което нарича „ангажимент за свързаност чрез дизайн.“ Плановете на ZHA включват схема от 185 000 кв.м., включваща четири взаимосвързани стъклени кули, от които най-високата ще бъде 200 метра (42 етажа) и ще разкрие страхотна гледка към залива Шънджън.

Две от четирите кули ще имат гъвкави схеми с отворен план, свързани с 20-етажно вертикално фоайе, докато другите две кули ще служат като сервизни структури осигуряващи механика и инфраструктура за управление на двете основни сгради. Стъклените кули ще се стеснят навътре на долните нива, създавайки големи обществени пространства на ниво нула. „Поставянето на обслужващите ядра на кулите отвън освобождава центъра на всеки етаж и осигурявайки непрекъснат изглед в цялата сграда. Големите атриумни пространства обединяват всички вътре чрез визуална свързаност, помагайки за насърчаване на сътрудничеството между различни отдели “, се казва в съобщението на фирмата.

Удължените кули ще осигурят естествена светлина и разнообразна работна среда с различни маршрути за движение на служителите и посетителите в цялата сграда – целта, на която е да създаде корпоративна среда за офис и да „е по-благоприятна за творческа ангажираност и спонтанност.“ Проектът също така включва озеленен площад, художествена галерия, магазини, ресторанти и директна връзка с метрото на Шънджън.

На 10-ия етаж Sky Plaza ще предлага опции за хранене и развлечения, а Sky Lab на покрива с невероятна гледка към околния град, ще бъде отворен за обществеността. Проектът е планиран за завършване в началото на 2025 година.

Източник: ArchitecturalDigest.com